МЕТОДЪТ НА ПРОЕКТИТЕ В ОБУЧЕНИЕТО ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Във връзка с „ПРОЕКТ” „Модерна и интерактивна класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Училищно образование на СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Сатовча, г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор, проведе обучителни интерактивни уроци по френски език с учениците от 9 -те класове на тема „Как да разработим успешен проект?“

Основните цели бяха:

 запознаване с метода на проектите;

 усъвършенстване на творческото мислене на учениците;

 развиване на изследователски умения.

Основният метод, които бе използван в часовете бе методът на проектите.

Чрез мултимедийна презентация, учителят запозна учениците с историята на понятието „метод на проектите“ и етапите за създаване и изпълнение на проект.

Методът на проектите не е принципно нов в световната практика. Той се появява в началото на XX век в САЩ. Наричат го също метод на проблемите и го свързват с идеите на хуманистичното направление във философията и образованието, разработен от американския философ и педагог Джон Дюи и неговия ученик Уилям Килпатрик.

Проектът е съвкупност от определени действия, документи, предварителни текстове; замисъл за създаване на реален обект и предмет; за създаване на различен по рода си теоретичен продукт.

Технологичните стъпки при работа по проект са шестте основни етапа: начало /определяне на темата, уточняване на целите/, планиране, вземане на решения, изпълнение, оценяване на резултатите, защита на проекта.

Учениците бяха разделени на групи, като всяка група работеше по различна тема: пътуване, моята ваканция, изпращане на пощенски картички, изпращане на покани за рождени дни и др.

При изпълнението на проекта, учителят изпълнява ролята на консултант и помощник, а основният акцент в обучението се прави не върху съдържанието на ученето, а върху процеса на прилагане на придобитите знания.

Ролята на учениците в обучението също се променя: те се явяват активни участници на процеса. Дейността в работни групи им помага да се научат да работят в „екип”, при което се формира конструктивно критично мислене, на каквото е трудно да се научат при обичайната „урочна“ форма на обучение. Свободни са в избора на начини и видове на дейност за постигане на поставената цел.

Методът на проектите улесни, както процеса на преподаване, така и процеса на учене; помогна за синтезирането на голям обем от информация; помогна, както за запаметяването, така и за припомнянето и използването на информацията след това; подпомага развитието на уменията за учене и е добър помощник и активатор на паметта.

Активното включване на учениците в създаването на едни или други проекти им дава възможност да овладяват нови начини на човешка дейност в социокултурната среда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене