Гешев: Профилът на убиеца в Галиче е подобен на този при Сотиря и Русе

Профилът на извършителя на убийството в Галиче е подобен на този при убийствата в село Сотиря и в Русе. Това каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Окръжна прокуратура – Враца. „Такива лица са известни на местния кмет, полицай и РПУ. Време е да се подобри координацията между Прокуратурата, местната власт и МВР и да се предприемат съответните законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се стигне случват такива трагедии като тази, която ще обсъдим“, посочи той.

По думите му профилът на този извършител е подобен на профила на извършителя на убийството в село Сотиря и на извършителя на убийството в Русе. „Изключително брутално убийство. Начинът на извършване говори за профил на социопат. Ние ще поемем своята отговорност заедно с министър Младен Маринов и изпълнителната власт да си свършим работата. В крайна сметка, за да не се стига до такива трагедии, трябва да поемат отговорност много други институции. Освен за превенция на престъпността и наказване за извършените престъпления, става въпрос и за образование, и за работа, които не са от нашата компетентност. Така че трябва и другите институции да си свършат работата. Всеки трябва да поеме своята отговорност. Проведохме среща с кмета на населеното място и го уведомихме за това какво предстои в национален план“, посочи Гешев.

Потресаващи подробности за убийството на 18-годишната Андреа Асенова от Галиче разкри окръжният прокурор на Враца Десислав Начков на съвместния брифинг с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР Ивайло Иванов и главния прокурор Иван Гешев.

По думите на Начков, непълнолетният убиец излязъл към 1 часа през нощта на 11 януари след като вечерял боб в къщата на баба си, която е близо до дома на Андреа. 17-годишният Аксел Олегов забелязал, че прозореца на стаята й свети и решил да отиде при нея, защото я харесвал. Намерил в двора стол, на който се качил и погледнал през прозореца. Видял, че Андреа е сама и спи със светната лампа. Тогава забелязал отворен прозорец на мазето, от който влязъл в къщата. Взел метална тръба и влязъл в стаята. Събудил я и казал, че иска да осъществят полов акт. Тъй като тя се развикала, той я ударил с тръбата в областта на лявото слепоочие. Момичето паднало на леглото, а Аксел започнал да го души, докато престанало да проявява признаци на живот. Тогава той я съблякъл и я изнасилил. После забелязал, че на масата в стаята има кухненски нож и решил за всеки случай да я намушка в областта на шията, за да я умъртви, тъй като се опасявал, че може да е жива и да разкаже за случилото се.

Ръгал я няколко пъти и й прерязал гърлото. След това видял мокри кърпи в стаята и ги използвал, за да избърше ръцете си и ножа. Съзрял портмонето на жертвата си, преброил в него 250 лева и го взел, заедно с увития в мокрите кърпи нож.
По пътя изхвърлил ножа, прибрал се в къщи, взел парите, а портмонето изхвърлил в кладенеца на двора. На сутринта Аксел отишъл в магазин в селото като си купил маратонки, ръкавици и тонколона. Малко по-късно, около 10 часа, от Бяла Слатина си напазарувал таблет. Същият ден следобед е намерен в къщата, където живее от служители на полицията.
Сам е показал на следователите къде е изхвърлил ножа, с който е заклал жертвата си, както и къде е изхвърлил портмонето и мокрите кърпи, които го уличават. От тялото на 18-годишната Андреа е взет вагинален секрет, който по безспорен начин доказва, че Аксел я е изнасилил.

Доказано е, че момичето е починало не от удушаване, а от кръвозагуба.

Аксел ще бъде привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 116 от НК, а именно „убийство извършено по особено мъчителен начин, с особена жестокост и с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление“. За такова деяние в наказателния кодекс е предвиден доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Заради това, че той е непълнолетен, наказанието му ще бъде редуцирано на 5 до 12 години лишаване от свобода, обясниха от прокуратурата.

Убиецът е криминално проявен. Наказван е с пробация за жесток побой, има и условна присъда с три години изпитателен срок за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на полицай от Бяла Слатина.

Гешев посочи, че темата на брифинга е за лицата, които тормозят населението на тези малки населени места. „Такива лица са известни на местния кмет, полицай и РПУ. Време е да се подобри координацията между Прокуратурата, местната власт и МВР и да се предприемат съответните законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се стигне случват такива трагедии като тази, която ще обсъдим“, посочи той.

„Това лице, което е с мярка за задържане за 72 часа, е осъждано в изпитателен срок, макар и непълнолетно. Ако бяхме по-добре координирани, каквато е отговорността на институциите, можеше да не се стигне до този трагичен край. Трябва да бъде ясно казано, че в голямата си част Съдебната власт се намесва, когато нещо вече се случило и престъплението е извършено. Превантивната роля е изключително важна. Тук своята роля има МВР, за което Прокуратурата може да помогне. Ще създадем тази организация в най-кратко време. Ще бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействията си с областните дирекции на вътрешните работи. Как да извършат съвместен анализ на лицата, които тормозят населението в населените места и имат по 1-2 неприключили досъдебни производства, както и да предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност за жителите на населените места“, каза още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене