С 60 млн. лв. решават проблема с рециклирането на боклуците в Югозапада

С 5 административни договора за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност малко над 60 млн. лв. държавата ще се опита тази година да реши проблема с отпадъците и рециклирането им в Благоевградска област.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос, зададен му от депутата Александър Мацурев как държавата подпомага процеса по намаляване на отпадъците, разделното им събиране и тяхното преработване.

Според обобщената информация, подадена от министър Димов, 5-те договора са сключени по Приоритетна ос № 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ и вече са в доста напреднала фаза.

2 от тях са на територията на община Благоевград. Единият е за проектирането и изграждането на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на регион Благоевград. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 30,1 млн. лв. Процедурата по реда на Закона за обществените поръчки е приключила и предстои сключване на договор с изпълнителя – столичната фирма „Боканел“ ЕООД с управител Румяна Гюрова.

Вторият проект в района е „Проектиране и изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими или зелени отпадъци, за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е близо 9 млн. лв. За обекта е издадено разрешение за строеж от 14 юни 2019 г. от главния архитект на община Благоевград и е съставен акт – образец № 2, от 16 септември 2019 г. за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво. Извършени са подготовка, строителни и монтажни работи на основната техническа инфраструктура.
На територията на община Сандански се изпълнява инвестиционен проект „Компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и съпътстваща инфраструктура за регионална система за управление на отпадъците на общините Сандански, Струмяни и Кресна“. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 7 млн. лв. Проектът е във финална фаза на изпълнение. Очаква се дейностите да приключат в предвидения срок до средата на месец февруари 2020 г.
На територията на община Петрич се изпълнява проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци в община Петрич“. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 7,1 млн. лв. Към момента строително-монтажните работи се изпълняват съгласно клаузите на сключения договор с изпълнител.
Последният договор е с община Гоце Делчев и е за изграждане на инсталация за предварително третиране и инсталация за компостиране, в рамките на регионалната система за управление на отпадъците в регион Гоце Делчев. Там процесът ще се забави най-много, защото дейностите все още са на етап проектиране.
Размерът на безвъзмездната финансова помощ за гоцеделчевската инсталация е 6,8 млн. лв.

Междувременно се оказа, че сагата около депото в Благоевград, където с европейско финансиране започна строителството на система за рециклиране и компостираща инсталация, влиза във фаза на сериозно зацикляне. В понеделник Комисията за защита на конкуренцията образува Производство №4/2020 по жалба на ДЗЗД “Регионално депо – Благоевград 2019” /сдружение на „Център за рециклиране“, „Ресурс Фонд“ и „Еко Комюнити“/, което иска отмяна на решение № ПП-00-24/10.12.2019 на община Благоевград за прекратяване на процедурата за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград. Решението, подписано от кмета на Благоевград Румен Томов, бе заради едноличното решение на предшественика му Атанас Камбитов да обяви поръчката за избор на оператор, без знанието и съгласието на останалите 4 общини в сдружението. В края на миналата година Томов и колегите му от Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево стигнаха до консенсус оператор да е благоевградската фирма по чистота „Биострой“, но в крайна сметка казусът е в ръцете на КЗК, чиито решения подлежат на съдебно обжалване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене