Села отказват да плащат вода, гонят инкасаторите

ореше

150-те жители на гърменското село Ореше от години отказват да плащат за изразходваната от тях вода. Оказва се, че нито една институция не може да се пребори с тях, за да реши проблема.
„Когато отидем с органите на реда в населеното място, те винаги излизат на протест, като най-отпред поставят децата и жените. Никой не плаща, а ползват питейната вода и за поливане. Заради безразборното харчене често оставят съседното село Крушево на сухо”, призна шефът на водното дружество в Благоевград Петър Тунев.

Наскоро негови служители започнали да монтират водомери на местните хора за сметка на ВиК, но последвал нов протест по познатия сценарий.
„Успяхме да поставим не повече от 50 водомера, за останалите не ни разрешиха. Всичко това трупа загуби на дружеството. Парадоксалното е, че тези, които не плащат, харчат огромни количества вода, а тези в съседното село, които си плащат, са на режим и страдат от безводие”, каза още Петър Тунев. Той е търсил съдействие на общинските кметове и съветниците, но обещанията за подкрепа оставали само на думи.

Кметът на съседното село Крушево Явор Белов се закани, че положението вече не се търпи и местните хора ще блокират пътищата в региона в знак на протест.
„Не може да сме зависими от настроението на другоселците от Ореше. Водопроводът първо минава от там и те спират водата, когато си поискат. А при нас е кошмар с този режим. Ние не можем да се измием, а те поливат градини и ниви с питейна вода, за която не плащат нищо”, оплака се кметският управник. Той ще сезира и полицията, и прокуратурата за проблема.

Шефът на водното дружество в Благоевград Петър Тунев призна, че подобен проблем има и в якорудското село Конарско. Там местните също отказват да плащат вода и не позволяват да бъдат монтирани водомери.
„Проблемът е, че резервоарът е строен преди години от общината върху частен имот. И местната власт използва това като мотив, за да не можем да урегулираме отношенията си“, казва дирекотрът на ВиК.

Той се оплака, че жителите на планинското якорудско село много често нерегламенитрано се присъединяват към различни водоизточници и ползват за пиене вода със съмнително качество. „Монтираме апаратура за изследване качеството на водата, те я крадат или чупят. Поставени сме в ситуация да не можем да изпълним задълженията си“, категоричен е Петър Тунев.

pressadaily.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене