2-ма благоевградчани станаха първите собственици на частни самолети и хеликоптер, ентусиасти авиатори искат от общината терен за летище

хеликоптер

Енергийният бос Ив. Чапов от 3 г. се опитва да сглоби вертолет в дома си, инженерът от „Благоевград БТ“ М. Аргиров вече сам кара двуместния си аероплан

Бизнесмени и ентусиасти авиатори от Благоевград искат от общината да осигури терен за малко летище за чартърни полети, новината бе потвърдена пред „Струма“ от заместник-кмета по строителство инж. Стоян Благоев. Той приз­на:

Разговаряхме с представите­ли на местния клуб по делта- и парапланеризъм, които искат около 300 метра полоса за из­литане и кацане на самолети плюс терен за хангари и съпътс­тваща инфраструктура. Поста­вил съм въпроса пред кмета Ата­нас Камбитов, който прояви пъл­но разбиране по темата, просто очакваме да ни депозират моти­вирано предложение и да огле­даме подходящи терени по ка­дастралните карти. Лично мое­то предложение е да се огледа бившето поделение на Строител­ни войски край Мощанец, там има голям плац и няколко хан­гара, които лесно могат да се пригодят за летище, обясни инж. Благоев.

Много състоятелни бизнес­мени от страната и предимно от София вече притежават малки самолети, с които сега летят са­мо за удоволствие за две-три обиколки над Банско и се връ­щат обратно. Защо да не кацат в Благоевград, да си свършат ра­ботата и да продължат накъдето си поискат. Изграждането на ав­иационна инфраструктура успо­редно до АМ „Струма“ няма да навреди на града – точно обрат­ното, е аргументът на вносителите на предложението, което ще се гласува от ОбС.

В Благоевград вече има и първите собственици на летателни средства – енергийният бос Иван Чапов, собственик на „Хидроенергийна компания“ и бивш финансов благодетел на футболния отбор „Пирин“, от три години си е купил от САЩ сглобяем хеликоптер R0T0R-WITH, който оттогава се опитва безуспешно да сглоби в специална пристройка към луксозната си къща в местност Мучова чука над Благоевград, в която има и минифутболно игрище с електрическо осветление.

Според близки до бизнесмена, който приключи финансовата 2012 г. с 5 301 000 лв. печалба и влезе в престижна национална бизнес класация, той вече горчиво съжалявал за инвестицията в летателното средство. Първоначално решил да купи двуместния вертолет, за да стига до високопланинските строежи на компанията в случай на нужда, впоследствие се оказало, че купуването е най-лесната част. Когато многобройните сандъци с части за хеликоптера пристигнали от САЩ, се разбрало, че сглобяването трябва да се направи от лицензиран специалист, а на всеки етап от работата национална сертификационна комисия трябва да подпише куп документи, че работата е свършена както трябва. Накрая пък са нужни още много документи от Националната въздухоплавателна асоциация, която да разреши на машината да лети. В момента авиоинженер от Враца работел по сглобяването на хеликоптера на Ив. Чапов, но той вече бил изгубил вяра, че машината някога ще полети.

Това е глупост от любов към летенето и някаква детска мечта, да си бях купил по-добре един радиоуправляем вертолет и д? си начеша крастата“, това бил чут да казва Чапов пред свои приятели. Пред „Струма“ обаче категорично отказа да говори за хеликоптера си.

Другият местен собственик на летателно средство е инженерът от „Благоевград-БТ“ Марио Аргиров. Той си купил втора употреба двуместен самолет заедно с приятел. По думи на близки до него машината им струвала около 20 000 лв., но била в перфектно състояние. Сега я държали в хангар на летището в село Белозем край Пловдив. Аргиров бил изкарал всички зедължителни курсове за летец любител и вече имал правоспособност сам да си кара самолета. Той бил и един от инициаторите в Благоевград да се прави летище.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене