Кметове от ДПС вдигат утре на бунт тютюнджиите от общините Гърмен и Сатовча

бунт

ДПС кметове от общините Гърмен и Сатовча вдигат утре сутринта на масови протести местните тютюнопроизводители. Решението е взето тази вечер на среща между кметове и народни представители от Движението за права и свободи.

За 8 часа сутринта са обявени двата протеста в селата Рибново и Вълкосел.

Организаторите на утрешните протести късно тази вечер са уведомили и директорите на училищата, че понеделник ще е неучебен и учениците ще бъдат освободени от занятия от родителите им, за да участват в стачките.

Така утре редом до тютюнопроизводителите от общините Гърмен и Сатовча ще застанат и децата, които ще протестират заедно с близките си за по-високи изкупни цени и скоростен старт на изкупната кампания на продукцията от реколта 2013.

Към протеста във Вълкосел ще се присъединят и производители от община Хаджидимово.

Запознати коментират, че целта на протестите вече била заложените в бюджета за 2014 г. 100 млн. лв. субсидия за референтния период да бъдат увеличени на 160 млн. лв. и да бъдат раздадени само на тютюнопроизводителите, които са отглеждали тютюн през 2013 г.

Така от парламентарната група на ДПС, като управленски фактор в държавата, обещават на местните земеделци през април те да получат доплащане средно по 3 лева за килограм произведен през миналата година тютюн и така да бъде компенсирана сегашната ниска изкупна цена, която варира между 5 и 6 лева за килограм.

Според запознати, за двата протеста утре са ангажирани с отразяване на живо национални медии, зад които стоят депутати и кметове от ДПС.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене