Д-р. Атанас Камбитов: Разпространяването на лъжи, клевети – това не е кампания. Предизборна кампания е, когато има сблъсък на идеи, на стратегии, на проекти. Предизборна кампания е, когато се говори конкретно – какво и КАК ще се направи за града

Д-р. Атанас Камбитов на четири очи с Методи Байрактарски

Д-р. Атанас Камбитов: Разпространяването на лъжи, клевети – това не е кампания. Предизборна кампания е, когато има сблъсък на идеи, на стратегии, на проекти. Предизборна кампания е, когато се говори конкретно – какво и КАК ще се направи за града

Дами и господа читатели на Топ Преса, за мен е чест и удоволствие, че Ви срещам с Атанас Камбитов – кметът на Благоевград. Бившият, настоящият и бъдещият кмет на гр. Благоевград. Запомнете го това и ще си говорим скоро след изборите.

Г- н Камбитов кажете как се чувствате в момента?

– Първо Ви благодаря за категоричната прогноза. Комфортно се чувствам. Няма причини за безпокойство.

Негативна кампания започна против Вас още преди две години.

– Не бих казал, че това е кампания. Изливането на помия, клевети и лъжи не може да се нарече кампания. Предизборна кампания е когато има сблъсък на идеи, на стратегии, на проекти. Това е предизборна кампания. Когато се говори за града. Какво опонентите смятат да направят. Много важно е как ще го направят. Конкретни действия и мерки. Това е кампания. Всичко друго е хвърляния в пространството на едни клевети и лъжи. Стигнаха до възхитителни низини. Никога не съм вярвал, че могат да се минат такива граници. В края на краищата хората казват: „Първите седем години са много важни“.

Чухте ли от кандидат кметовете нещо, което те предлагат да направят. Защото аз това което чух досега е да изтъкват какво не е направил г-н Камбитов.

– Да. Аз също исках да ви попитам дали вие медиите чухте нещо изобщо да предлагат. Няма нищо конструктивно. Няма нищо градивно. Има едни голи обещания тип лозунги, манифести и т.н. За тези години и в момента, които са кандидатите никой не предлага нищо, а това което предлагат помежду другото ние или сме започнали да го правим, или много от нещата са завършени. Удивлява ме факта, че те не знаят че ги има. В края на краищата трябва малко по-сериозно да се погледне към позицията кмет. Имам усещането, че не разбират отговорността и значението на това да си кмет. Някак си е много лежерно и несериозно е отношението. Както се казва човек трябва да се подготви малко. Това е израз на уважение към гражданите, не само към позицията кмет.

Като се върнете назад и си спомните вашите първи стъпки, беше ли Ви трудно?

– Трудно беше, но смея да твърдя че имах подготовката. Бях две години преди това общински съветник. Две години депутат. Това е много сериозна школа. Бих казал, че съм наясно и с това как функционира държавата, как функционира една община. Имам доста сериозен опит с работа с хора и в бизнеса. Така че трудно беше да свикна с администрацията. В частния бизнес нещата се решават много бързо и зависи единствено и само от мен. Докато тук има правила, които трябва да се спазват. Във времето смятам, че постигнахме много неща. Имам забележки към администрацията в Благоевград, но мога да кажа, че работи доста бързо. Потвърждение на това са проектите, които реализирахме за тези осем години. 311 милиона. Това е колосална сума. Зад тази сума стоят проектите. Зад тези проекти стои много работа. Саниране, депа и т.н. Това всичко е преминало през ръцете на тези хора. Наистина работата с хората в администрацията оставаше малко в страни защото гонехме проектите, но това е. Спекулираше се много и с бройката на администрацията. 192 бройки сме заедно с обслужващият персонал. През тези хора е минал този обем работа. Последната точка от програмата ми е реформа и оптимизиране на общинската администрация. Но не толкова като персонални рокади, а като структурна промяна, така че администрацията да функционира максимално ефективно, максимално прозрачна да е, и максимално да обслужва гражданите. С проектите се справяме, но трябва и обслужването на гражданите да бъде на ниво.

Искам да попитам нещо относно санирането на блоковете в Благоевград. Всички казват, че това саниране било от нашите си пари и постоянно мърморят, че не вие сте подпомогнали това саниране и че не би трябвало да го изтъквате като ваша работа.

– Искам да кажа, че парите не са само на нас. Не искам да парадирам, че аз съм го направил, но ако не бях аз, нямаше да се случи това. Категорично смея да го твърдя това. Ако не беше екипа от администрацията, това нямаше как да се случи. Санирането не се случи в другите градове. Всички тръгнахме с равни шансове на старта. Това значи че нещо при нас е направено както трябва. Ако си спомняте хора от администрацията ходеха на събранията със съсобствениците и ги убеждаваха. Изнесохме работни места. Попълвахме документи долу във фоайето на общината. Докато други градове още се мотаеха ние имахме 160 заявления в МРРБ. Затова успяхме. Удивявам се как хората забравят. Хубаво е, че има такива които се позабавиха малко. Има несанирани блокове. Идете да ги снимате. Ще се види как е било преди и как е сега. Колкото за парите. Незнам един блок и всяко семейство в него да има по едно и също време едни 4-5 000 лв.,които да отделят за санирането на целият блок плюс общите части. Аз знам, че винаги ще има недоволни. Като цяло обаче хората са позитивно настроени. Санирането не само обнови, но и вдигна реално цените на имотите. Инфраструктурата на кварталите се оправи. Има къде да се паркира. Кварталите станаха по-добро място за живее от централна градска част. Искам да кажа и друго. Осем години фокуса ни беше изнесен към кварталите. Живот и здраве следващите четири години ще акцентираме върху централна градска част, и то в частта си – ВИК. Това без помощта на правителството няма как да се случи, защото ние не можем да ползваме средства от Оперативната програма. Между 80 и 100 милиона е прогнозната стойност за подмяна на инсталацията. За да се случи, правителството трябва да ни отпуска поетапно средства всяка година, които ние целево да използваме за подмяна. Мрежата е много стара. Трябва да се подменят водопровод и канал, и след това уличната настилка. Това не можем ние сами да финансираме. Не случайно тези години само кърпим. Тази стара мрежа постоянно дава аварии. Да се върнем на санирането. Градът се промени. Сметките на хората за отопление са почти наполовина намалели. 10 % падна замърсяването на въздуха вследствие на санирането. Това е логично. Хората горят по-малко дърва и въглища. Някои от тях си минаха на газ и ел. енергия и климатици. 9 000 семейства. Умножете ги по три. 1/3 от града. 27 000 човека са се възползвали от помощта на правителството и ние сме съумяли да ги привлечем тези средства. Те не са ни дадени подарък. Всички сме се преборили да ги вземем. Тук е времето и мястото да благодаря на хората, че повярваха на общината. Ние всички заедно/собственици, граждани, община/ стиковано и бързо се справихме. Живи и здрави следващата година програмата ще бъде възобновена. Може би няма да са същите условия. Ще има някакъв малък процент самоучастие, но продължаваме да санираме. Поне това го можем. Доказали сме го.

За тези осем години какво не успяхте да направите?

– Ако кажа, че всичко съм направил ще прозвучи много самонадеяно. Направихме всичко съобразно времето. Нямахме време едни други неща да се направят, които ги имаме като заложени. За тези осем години решихме много проблеми. Депото, пречиствателната станция. Първо оправихме основните неща и след това лека полека започнахме да подреждаме пъзела. Мога да кажа, че няма нещо, което да не сме започнали. Това което сме заложили 2011 година като програма беше с хоризонт 20 години. Всичко върви. Навсякъде сме направили стъпките. Да вземем примерно Експо центъра. Шест години беше процедурата за връщане на терена, защото няма как да правиш нещо при условие, че терена не беше наш. Ние сме направили реклама навсякъде, но всеки инвеститор ни питаше дали терена е наш. Този терен и Паскалев и Причкапов искаха да го вземат, но не успяха. Така шест години, докато не дойде последното правителство на ГЕРБ и го прехвърлиха. 62 декара в центъра на града. Ако искате да го капитализираме. По 200 евро минимум на квадрат. Говорим като актив. Само терена. В момента сме в процедура ПУП. Има идеен проект вече за Експо центъра. Работи се и това. В горната част да отделим терена за черквата. Лека полека нещата си вървят. Така че в този ред на мисли имаме незавършени неща, но всички вървят. Някъде по-бавно, някъде по-бързо, но в много от случаите сме възпрепятствани от процедури и съдебни дела. Другото което не е свършено, но е заложено е както казах ВИК в централна градска част. Това ще е едно голямо предизвикателство. Немога винаги да намесвам и Кресна, но неможе една община да създава винаги проблеми на всички други в областта. 3-4 000 човека направиха проблем на 350 000. Около 500 милиарда бяха средствата по Оперативната програма за област Благоевград. За тези пари ние в момента дори не можем даже да се класираме. Както се казва, не можем да участваме в състезанието. Това е едно от предизвикателствата, което трябва да решим. За в бъдеще приоритетите са ясни. Индустриалната зона. Подписахме договор. Договор не за сътрудничество. Договор за изграждане. Това означава, че Индустриални зони имат ангажимента да изградят инфраструктурата на този терен. Реално пак правителството помага на Благоевград да реши един проблем, който е наследен. Друга е темата защо нямаме терени. Не можем да върнем времето назад. Продължаваме проектите. Грамада, Депото/за 40 милиона в момента вървят изграждането на инсталациите/. Ще имаме едно от най-модерните депа. Интегриран градски транспорт. Смятам първият обект от новият мандат да бъде новата детска градина на „Ведрица“. Готова е. Много красива става. Три детски градини изградихме за осем години. Три парка. Нека да не изброяваме колко неща сме направили. Доста работа сме отметнали.

Светофар  в Струмско…

– Не само. Кръгови кръстовища и какво ли още не.

Да, но светофара беше много необходим за този район.

В началото и за него имаше негативни реакции. Хората първо го искат, но после немогат да свикнат с първоначалното неудобство. Сега режима е урегулиран и мисля, че нещата се получават. Така беше и с ул. Марица. 50 години непипната, то беше страшно. Аз съм израснал там. Майка ми и баща ми имат къща там. 5 месеца хората роптаеха, докато се правеше. Сега виждате, че улицата грее. Санирани блокове. Асфалтирано и нагласено. Искам да добавя и нещо много важно. Демографската политика. Защото и с това се спекулираше. Всяко нещо с времето си. Да отделяш финанси, да правиш активна политика това е сложно. Трябва да се осигури финансирането. След направата на Депото мога да кажа, че последва много тежка година за Общината. Имахме много непредвидени разходи. Въпреки всичко не пипнахме никъде бюджета. Сега ако погледнете нещата лека полека се нареждат. Да вземем и Пирин. Там също вече нямаме разходи. Те си имат спонсор. Затова ви казвам, че пъзела почва да се нарежда. Демографската политика е в две посоки. Към възрастните. От 4-5 години работим по въпроса за създаване на хосписи. Много искахме ако можем да намерим финансови инструменти, за да го реализираме. В смисъл да не даваме общински пари. Било по евро програми, било чрез други механизми. Към момента такава възможност няма, но ние имаме сграден фонд и мисля лека полека да започнем изграждането на едни такива лечебни заведения за възрастни хора. Другото което можем да си позволим е градският транспорт за пенсионерите да е 50 % намален. Аз не съм привърженик на безплатните неща. Те винаги излизат най-скъпи и не се оценяват. В този ред на мисли поглед обръщам и към младите. Стимули за новородено дете от 500 лв. при ясни условия – средно образование, изрядни платци към общината, осигурени, ако имат друго дете то да бъде обхванато от образователната система/тоест да посещава училище/. Тук идеята не е да се раждат само деца. Има и такива примери и практики. Същото се отнася и за общинските жилища. Не само новите. Всички общински жилища в момента се проверяват и ще създадем много строги правила. Включват тези които изброих. Отделно да се пази общинското жилище. Към младите в тази посока. Ще запазим всички такси. Малко се шири един див популизъм. Всичко да е безплатно. Няма как. Говорят за безплатни детски градини. Било 120 000 лв. за общината. Да де. Ама на месец. Умножете ги по 12 месеца. Това ще означава, че няма да има пари за заплати. Няма да има пари за материалната база. Ние можем поне да обещаем, че таксата от 40 лв. ще се запази, въпреки че инфлацията и разходите растат. Всичко това го казвам, защото искам гражданите да са информирани. За да могат да направят един информиран, отговорен и разумен избор. Защото избора на кмет е важен. Избира се бъдещето на града.

Обръщение към хората ще направите ли?

– Честно казано не мисля да призовавам съгражданите. Аз разчитам на разума. През всичките тези години НИЕ РАБОТЕХМЕ и не обръщахме внимание на всички други неща, които бяха около нас. Аз смятам, че делата са по-важни. Те са по-силни от думите. Това което правим ще говори вместо нас. Вярвам че хората ще ни оценят именно по това, което сме направили, и по това което оставаме след нас, и по това което правим в момента. Моля за доверието на моите съграждани. Да се доверят на силата, на опита и на знанието защото това сме го доказали, че го можем, за да завършим всичко започнато.

Методи Байрактарски

 

0 коментара

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене