Скоро ще можем да получаваме удостоверения от всяка община у нас

Издаването на удостоверения ще може да става от всяка община в страната, независимо от адресната ни регистрация. Това предвиждат промени в наредбата за издаването на такива документи въз основа на регистъра на населението, публикувани за обществено обсъждане, пише „Монитор“.

Тези изменения са в резултат с поправките в АПК от преди няколко месеца и са част от мерките на властта за намаляване на бюрокрацията и административната тежест за гражданите и бизнеса.

Става дума за общо 14 вида удостоверения, сред които тези за семейно положение, за роднински връзки, за сключване на брак на българин в чужбина, за постоянен или за настоящ адрес. В мотивите е записано, че регистърът за населението се се води единствено в електронен вид и всяка една община, район или кметство имат достъп до него. Така всяко едно удостоверение, базирано на него, с изключение на това за наследниците, ще може да се издава от дадената общинска администрация без значение от адресната регистрация на съответния гражданин, поискал услугата.

Една от другите поправки е възможността за устно заявяване за издаване на удостоверение и въвеждането на изцяло служебно събиране на нужните данни. В мотивите е записано, че така ще се уеднакви практиката във всички общински администрации и ще се съкрати времето за протоколиране на устното искане. Така писменото заявление ще бъде заместено само с подпис под протокол, в който се почва какъв вид документ искаме и как точно да го получим.

Сред възможностите са по пощата, по куриер, като международна пратка, лично или по електронен път. Ако предпочетем един от първите варианти, декларираме, че ще поемем разходите по доставката, става ясно още от предлаганите промени.

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене