УЧИТЕЛИ ОТ СУ-САТОВЧА УЧАСТВАХА В КВАЛИФИКАЦИОНЕН КУРС В ГР. РИМ, ИТАЛИЯ, ПО ПРОЕКТ „МОДЕРНА И ИНТЕРАКТИВНА КЛАСНА СТАЯ ЧРЕЗ ТВОРЧЕСТВО И ПЕДАГОГИЧЕСКИ ИНОВАЦИИ“, ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Във връзка с „ПРОЕКТ” „Модерна и интерактивна класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Училищно образование, директора  Джеват Дунчев и г-жа Райка Славчева от СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Сатовча, участваха в структуриран курс в Рим, Италия, в периода от 14.10.2019 – 19.10.2019 г.

 

Участваха общо  14 учители от различни страни: България, Франция, Гърция, Полша, Реюнион и Германия.

Курсът се водеше от висококвалифицирания преподавател – г-жа Мариела Морбидели от Италия – обучител и създател на сдружение с нестопанска цел, работещо в сферата на неформалното обучение, с цел опазване и развитие на културно-историческото наследство в регионален и национален план – LABORATORIO DEL CITTADINO.

Целта на курса бе да се даде възможност на учителите да усъвършенстват иновационни методи на преподаване, да ги интегрират в учебно-възпитателната работа, за да превърнат класната стая в модерна и интерактивна; да развият умения за изграждане творческата личност на ученика; да усъвършенстват езиковите компетенции, да създадат професионални и лични контакти, да обменят опит с европейските колеги за разработване на европейски проекти.

Темата на структурирания курс бе: „Голямата обиколка из Европа – интеркултурен диалог, активно гражданство, творчество и иновации“.

В методологичен план се запознахме с иновационните методи на преподаване за развиване на творческото мислене: обучения в музеи, работа по групи, решаване на проблем, учене чрез сътрудничество, мозъчна атака, учене чрез действие и емоционално преживяване, симулативни и ролеви игри, критични дебати, дискусии, задаване на въпроси, мисловни карти и др.

Основните дейности включваха: представяне на участниците; представяне на образователните системи, изготвяне и експериментиране на основните теренни подходи; трансверсален преглед на дисциплините и др.

Ателие „Голямата обиколка”, включваше: иновативни методи и технологии, различни науки, литература, история, възпитание и околната среда, изкуства, прочит на избрания контекст, анализ на исторически и изкуствоведски документи, и експериментиране на терен; избор на познания и ориентири: време, гражданска култура; разположение във времето, пространството и цивилизациите, мобилизиране на познанията, за да се осмисли настоящето; представяне на възпитателни дейности; педагогическо ателие: изследване-дейност-обучение; подход за наблюдение и експериментиране на терен; представяне на иновативни възпитателни дейности; разработване на педагогически и дидактически материали.

Обучението се провеждаше на различни места като: вила, „Фарнезина“, библиотека „Леонардо да Винчи“, дворец „ Алтемпс“, музей „Капитолини“, Ватикана, площад „Свети Петър“, Национален Римски музей, „Колезеум“, „Римски форум“, музей „Палатино“, Пантеон, Национален паметник на Виктор Емануил II, Галерия „Боргезе“, площад „Навона“, площад „Венеция“, площад дел „Пополо“, площад „Испания“, фонтана „Треви“, катедрала „Санта Мария дел Пополо“ и др.

Курсът се водеше на три езика – френски, английски и италиански, следвайки максимата – единни в многообразието, единни в Обединена Европа.

В края на обучението всички участници имахме задачи, свързани със създаването на общ краен продукт и нови идеи за бъдещ европейски проект – Какво свързва страните – участници с Рим – Вечният град?

Г-жа Мариела Морбидели връчи сертификати и Европас документи на всички курсисти.

Като Координатор на проекта изказвам благодарности на: Европейската комисия, която одобри проекта, г-жа Мариела Морбидели и нейния екип, всички участници в курса.

БЛАГОДАРЯ ВИ!

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на проекта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене