Григор Димитров на 1/4-финал на Уимбълдън

Григор Димитров

Григор Димитров продължава с победния си ход на Уимбълдън, а вчера 23-годишният българин си осигури място на четвъртфиналите на най-стария и престижен турнир в света на тениса, надигравайки Леонардо Майер с 6-4 7-6(6) 6-2, пише tenniskafe.com.

Това е и втори случай в кариерата на Димитров, в който достига до тази фаза на турнир от Големия Шлем, а първият бе на тазгодишния Australian Open, където бе спрян от Рафаел Надал.

Докъде ще стигне Гришо? Само времето ще покаже, а в следващия кръг го чака изключително сериозно препятствие в лицето на защитаващия титлата си шампион Анди Мъри.

Достигането до четвъртфинал на Уимбълдън само по себе си е повече от сериозно постижение, но освен престиж, носи още солиден чек на стойност от близо 281,000 евро и 360 точки за ранглистата. Тук възниква въпроса какви са шансовете на Гришо да дебютира в Топ 10 през следващата седмица.

На практика ситуацията е следната – ако Кеи Нишикори загуби от Раонич, тогава следващия понеделник първата ни ракета ще дебютира в Топ 10. Ако японецът спечели битката с Раонич, тогава във временното класиране Димитров ще е 11-и, а Нишикори – 10-и т.е. на Григор ще му е необходимо да направи крачка напред и да стигне до полуфинал, за да влезе в първата десетка след края на Уимбълдън. Всичко това е в сила при положение, че Цонга и Робредо не стигнат до финал на Уимбълдън.

Днешният двубой с Майер започна ударно за Гришо, който наниза два аса в първия си сервис гейм, а след това притисна противника си, но все пак аржентинецът издържа. В следващите няколко минути Димитров имаше сериозно предимство, но все пак резултатът вървеше гейм за гейм, а при 4-4, изненадващо на фона на случващото се на корта, Майер стигна до брейкбол, не и без помощта на няколко грешки от ракетата на българина.

Тук бе и решаващият момент в сета – Григор не само че спаси брейкбола, ами още в следващия гейм изправи противника си до стената, Майер не издържа на атаките и направи серия от грешки, които означаваха и сет в сметката на първата ни ракета.

Вторият започна по познат сценарий и включваше серия от геймове, спечелени от сервиращите, но като цяло Гришо определено бе по-добрият тенисист. Mr. Hot Shot дори си позволи и шоу изпълнение с атрактивен удар между краката, и то в близост до мрежата (видео тук), а малко по-късно, при резултат 4-4, Димитров имаше брейкбол и в този момент атаката му от бекхенд по правата излезе буквално на сантиметър аут.

Стигна се до 5-6 и сервис на Майер, когато играта бе прекъсната заради нова порция дъжд над Лондон, а паузата продължи близо 100 минути. При подновяването аржентинецът задържа подаването си, а в последвалия тайбрек Григор на три пъти повеждаше с минипробив, включително и при 6-5, когато имаше сетбол, но и трите пъти противникът му го връщаше. При 7-6 Димитров стигна до нов сетбол и в този момент получи чудесен подарък от Леонардо Майер, който точно тогава направи двойна грешка и с това сетът свърши.

На старта на третия настъпи лек спад в играта на Григор, а това най-силно се усети при резултат 1-2 гейма, когато направи цели три двойни грешки, на два пъти се стигна до брейкбол, но в крайна сметка хасковлията издържа този тест и с мощен ас спечели подаването си. Това изглежда „събуди“ Гришо, който бързо се върна към добрата игра и още в следващия гейм стигна до пробив след серия от ефектен лоб и няколко красиви атаки, a до края на мача не даде нов гейм на противника си, печелейки последните пет на срещата.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене