Юли ще е с много слънце, но и доста валежи

Image_1441858_126

Много слънце, но и доста валежи ни очакват през месец юли, съобщи дежурният синоптик към НИМХ.

Средните месечни температури ще бъдат около и малко под климатични норми за юли, а валежите около и малко над нормите. Най-ниските температури през месеца ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите от 33 до 38 градуса.

images (2)

Очакват се около 4-5 дни с валежи в първата половина на месеца и около 3 дни през втората половина, съответно 4, 10, 12 и 15 юли и 20, 23, 27 юли. Особено преди обяд през целия месец се очакват много слънчеви часове, твърдят от НИМХ.

От института подчертават, че няма как в месечната прогноза да бъде потвърдена или отречена възможността за нови обилни валежи, подобни на онези, довели до трагичните събития в Североизточната България. Подобни прогнози се правят от дежурните синоптици в краткосрочни и средносрочни прогнози. 

Месеците юли и август по традиция са периода от годината с най-дълга продължителност на слънчевото греене, като за юли тя е между 320 – 340 часа. Юли е и месецът с измерваните досега абсолютни максимуми за страната, като в повечето райони те са между 40 – 44 градуса, а абсолютният максимум е 45.2 градуса. Такива горещини засега не се очертават, обясниха от НИМХ.   

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене