Адв. Марковски: Има голямо значение, дали престъпникът ще получи 30 г., или доживотен затвор

Адв. Марковски обясни защо жестоките убийци у нас не получават доживотни присъди

Никой не може да не изпълни законово решение. Когато един сериен или масов убиец си признае престъпленията  – то се спасява от доживотната присъда и получава от 20 до 30 г

„Има европейски принцип – равенство на оръжията – каквото има прокуратурата, такова да притежава и защитата. В момента съдебните ни процеси са инквизационни. Прокуратурата няма функция да решава делата и да казва кой ще остане завинаги в затвора и кой не“. Това заяви в ефира на bTV адвокат Марин Марковски по повод предложението за повече правомощия на прокурорите.

„Никой не може да не изпълни законово решение. Когато един сериен или масов убиец си признае престъпленията  – то се спасява от доживотната присъда и получава от 20 до 30 г. Нашият живот е съпътстван от много тежки престъпления. България се превърна от държавата на розите в държавата на вампира. Имаме прекалено много жестоки убийства и хората с основание казват, че те трябва да се спрат“, каза той.

„Има голямо значение, дали престъпникът ще получи 30 г., или доживотен затвор. Трябва да бъдат спрени тези хора, защото не могат да бъдат презвъзпитани. В Германия, Франция и Англия има доживотни присъди, въпреки че препоръчват да не се използват“, посочи адвокатът.

„Когато един човек е обладан от силите на злото се вижда колко е опасен по делата му. Един ужасяващ престъпник като Момата заяви, че ако знаеше, че ще получи доживотна присъда е нямало да извърши престъпленията си. Това трябва да е достатъчно, за да не се използва съкратеното съдебно производство“, заяви Марковски.

„Законодателят трябда да забрани съкратеното съдебно производство за определен кръг от категория от престъпления. Прокуратурата е страна по делото“, заяви Николай Кокинов – адвокат и бивш градски прокурор.

Попитан дали прокуратурата е с вързани ръце за брутално убитите, Кокинов заяви, че законът е такъв какъвто е. Ако се премахне съкратеното съдебно производство по-добре ли ще е близките на жертвите да слушат за страданието им в продължение на няколко години, попита бившият прокурор.

Марковски заяви, че един процес трябва да бъде бърз, справедлив и да се доближава до истината.

„Безспорно е, че прокуратурата няма място в защитната линия, законодателят е този, който трябва да каже ще има ли или не облекчения, без да залита на ляво и на дясно“, заяви Кокинов и добави, че не приемат искането за повече правомощия за прокуратурата.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене