И гърците недоволни че е затворен ГКПП – Илинден!

COVID – 19 и мерките свързани с вируса затвори вече повече от година ГКПП – Илинден – Ексохи. Независимо от усилията на местните власти, независимо от апелът на българските туристи и превозвачи, гръцкото правителство е категорично, че за сега през пункта ще минават само товарни автомобили при това при строги правила. 

Това разбира се, ражда системно недеволство и неразбиране от страна на живеещите в общините близо до ГКПП – Илинден от българска страна. По принцип въпросният пункт не е натоварен, нито създава някакво напрежение, както се случва на ГКПП Кулата, но въпреки това гърците са кетегорични – затворен и това е. Топ Преса има информация, че не само от българска страна но и от гръцка – хората също негодуват. Живеещите в общините Като Неврокопи, Драма и дори Кавала също изразават възмущение, понеже липсата на българите им се отразява доста зле на бизнеса.

Преди пандемията двата региона, този на Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча се радваха на приличен стокобмен с гръцките общини – Като Неврокопи, Драма и Кавала. Собствениците на ваканционни ичоти в Кавала и около града, направо плачат за всички българи, които идваха от югозападна България. Не е тайна че доста бизнсемени накупиха имоти там и не могат да пътуват спокойно за да си ги ползват.

Икономиката страда но на гръцкото правителство не му дреме от това. Никой не може да си обясни, това „елинско“ поведение, както му викат нашите читатели. Нищо не им пречи на „братята“ отатък село Илинден, да въведат нови правила – за ваксинирани, за пребуледували, или с отрицателен тест които могат да преминават през ГКПП Илинден както е ситуацита в целия ЕС. Местните сме категорични, че трябва и по засилен политически и обществен натиск, защото никой не печели от този гръцки инат.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене