От „Осанна!“ до „Разпни го!“ Или историята на Андон Балтаджиев….

andonbaltadzhiev-700x933За кого важи законът? История за разчистването на стари сметки, за неудобните хора. За нарочените и онеправданите. Историята на Андон Балтаджиев, т. нар. организатор на протестите в Гърмен. Прочетете преразказ на интервюто, което успях да му взема, докато той продължава да бъде под домашен арест.

Кой е Андон Балтаджиев?

Едно непокорно момче, което, както той самият се изрази, се страхува само от Господа. Противоречива личност с остър език. На почти 35 години, горд баща на 9 годишно момче. Основател и председател на НПО Активна съвест. Завършил е в София и живее в Гоце Делчев. Още от малък обича конете. Разказва ми как бил немарлив ученик, защото единственото, което го интересувало през тези години, били конете. Продължават да са голямата му страст.

андон1

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко започва още през 2013 г…

Тогава той организира първите протести срещу правителството на Борисов в Гоце Делчев. Хората там са искрата, която подпали цялата страна, доведе до кървави сблъсъци на полицията с граждани и оставката на премиера.

После започва голямата борба срещу джамията

Андон Балтаджиев и група негови съмишленици, млади момчета с българско самосъзнание, създават НПО Активна съвест, за да могат да се преборят с проекта за построяването на най- голямата джамия на Балканите. Тогава той организира протест, в който се присъединяват около 3000 души, които са против строежа на подобно нещо в християнска България. Пише множество сигнали до прокуратурата за всички нередности и своеволия по повод този „идеен проект“. Успява да се добере до свидетелства за незаконно изкупуване на земя, грешни подробни устройствени планове, злоупотреба с власт и прочие. След заканата на главния мюфтия на областта, че с или без референдум, джамия ще има, борбата на него и колегите му, става още по- ожесточена и продължава до днес.

Но нека стигнем до Гърмен…

Разказвам ви историята точно така, както я чух от него.

На 23-ти май, следобед, циганите от Гърмен се връщат с автобус от гората, където ходят да берат гъби. Точно до борсата за гъби има кафене. Български момчета седят в него и играят на карти. Караницата тръгва от музиката. Момчетата помолили ромите да намалят малко, а те отказали. Така започнал боят. Часът е бил около 17, доколкото си спомня Андон. Тогава едно от момчетата му се обажда и му разказва какво е станало. Той тръгва със своите колеги в организацията. Пристигайки в Гърмен, заварва трите момчета момчета с разцепени глави, линейки, полицаи със скъсани униформи. Същата вечер събира още хора от Гоце Делчев. Наизлизат и българите от Гърмен. Идват и от съседното село – Огняново. За много кратко време в Гърмен протестират вече 300 човека. Барикадират пътя за селото. Тогава Андон, като символичен знак на протест, пали огнена линия пресичаща целия път.

андон2

 

 

 

 

Протестите продължават почти седмица. Започналото в нощта на 23-ти, продължава от 8 сутринта на 24-ти, 25-ти, 26-ти и 27-ми. На 28-ми Андон пътува към Варна. Близо до Карнобат му се обаждат от полицията в Гоце Делчев и го карат незабавно да се яви в най- близкото управление, за да даде показания. Той отива до полицейското управление в Шумен, където изчаква 2 часа, защото служителите там не са получили сигнал за него. След тези 2 часа, по нареждане от София, вадят белезници и го задържат за 24 часа. През нощта изпращат ескорт от Благоевград, за да го докарат до Гоце Делчев. Припомням, че организирането на подобен ескорт през нощта е незаконно. Удължават задържането му на 72 часа, за да може съдът да му наложи мярка за неотклонение. Обвинен е за хулигански прояви, по две точки от закона. Първият състав на съда намира обвиненията за неоснователни и изкуствено скалъпени. Вторият, обаче, го осъжда на домашен арест. За неопределено време.

„Това не са само моите проблеми. Цяла България ги има тея проблеми.“

Това беше Андон Балтаджиев. Момчето, което организира протестите в Гърмен. Той и в момента си е вкъщи, под домашен арест. Защото се е намесил там, където държавата свършва. Защото се е опитал да помогне. Вярно, по неговия си начин, който може и да не е най- правилният, но пък не се е поколебал и за секунда. Нямам намерение да го изкарвам герой, а просто такъв, какъвто си е – едно момче с ясна гражданска позиция, влюбено във всичко българско и готово да се хвърли дълбоко в проблемите, ако те нарушават неговите ценности.

И докато той неопределено време ще бъде под домашен арест, заради ясната си гражданска позиция, циганите, които размахаха средните си пръсти пред паметник на Апостола, изявявайки открито отношението си, са пуснати без повдигнати обвинения.

Помислете над това.

Автор: Сиси Вълкова 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене