Борисов: Гласувам си за моята партия и за добри отношения с Русия

Бойко Борисов

Аз си гласувам за моята партия, за стабилно управление, да си продължим да си изграждаме държавата, да си оправяме инфраструктурата, да направим енергийно ефективни сградите, да станем уважавани в Европа и в света, да възстановим добрите си отношения с Русия, да спрат да ги лъжат и тях и всичко останало, което сме правили.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас в 78-мо училище в Банкя.

„Пожелавам на всички политически партии да не купуват гласове. Всички българи да излязат да гласуват, да има висока избирателна активност, не след това да мрънкаме и да се оплакваме от това или от онова. Надявам се, повтарям още веднъж, заради избирателната активност, купуването на гласове да увисне във въздуха, защото високата избирателна активност това ще го унищожи и след като видим утре по някое време или вдругиден, когато станат готови резултатите, и дойдат и от чужбина. Първата задача – да спре това безвремие, защото тези служебни правителства без парламент, без подкрепа не могат да управляват, даже много направиха в една подобна ситуация. Дали ще може да се постигне едно стабилно управление. Ние ще участваме само, ако можем да участваме в стабилно управление. Такива разни Орешарски тип коалиции не би трябвало да се получават и ако днес не се изпълни тази задача, това означава след това нови предсрочни избори. Ако има нови предсрочни избори аз от сега заявявам, че няма да допусна ГЕРБ да участва в кампания. Хората гласуват после толкова. Но вече няма да има какво да се поправя в държавата, това е последният ѝ шанс. Втори шанс няма след този избор“, каза още той, цитиран от „Фокус“.

Борисов уточни, че трябва да се прекрати практиката на тези служебни правителства „без парламент и без подкрепа не могат да отговарят на изискванията на българските граждани“.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че партията му няма да дава пресконференция тази вечер в НДК.

„Не виждам защо харчат пари за тази пресконференция, тя спокойно може да е утре вечер или във вторник вечер, когато има резултати, когато има заявени позиции. Не е от неуважение или от някакъв фасон. Ние ще бъдем в централата, но довечера няма нищо да е ясно”, коментира още Борисов.

На въпрос каква е вероятността да има нови предсрочни избори и да влезем в цикъл на политическа криза Борисов отговори: „Ние сме в цикъл на политическа криза от по-миналия февруари, когато вторият, третият и четвъртият се опитаха, като любител на кучетата – Чобаново – Орешарово – Овчарово правителство, да решават проблемите и видяхте докъде докараха държавата. Последният шанс на тази държава е днес да гласуват хората, виждате дори не агитирам за нашата партия, да гласуват, да дадат на някой много гласове – на няколко, ако трябва, за да могат да направят стабилно управление. В противен случай декември – нови избори, ние само ще се явим да гласуваме”.

Относно това, ако ГЕРБ няма мнозинство и се направи правителство на малцинството – дали ГЕРБ ще подкрепи това правителство, Борисов отговори: „Ще подкрепя първата партия. Ако ни победи БСП днес, веднага я подкрепяме. Ако ДПС ни победи – веднага ги подкрепяме, ако Реформаторите днес са първи – безусловно ги подкрепям – какво искат”.

На въпрос дали очаква от другите партии да подкрепят ГЕРБ, Бойко Борисов коментира, че това е въпрос на политическа култура. На въпрос как оценява изслушването на Кристалина Георгиева в Европейския парламент, Борисов коментира, че тя може да изпита всички членове на Европейската комисия.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене