ГЕРБ: Отказваме хората в Сандански да платят над 1 млн. лв. лихви заради безхаберието на общината

Общинските съветници от ГЕРБ няма да подкрепят искането на кмета Атанас Стоянов за актуализация на общинския бюджет. Това се посочва в декларация на групата на най-голямата партия, разпространена до медиите. Утре искането се предвижда да влезе на разглеждане в Общинския съвет на Сандански.

„Внимателно обмислихме нашето решение, но с подкрепата си за предложената актуализация ще оправдаем общинското безхаберие през последните години, заради, което се стигна до
тук“, подчертават от ГЕРБ. От предоставените разчети е видно, че Община Сандански повече от 2 години се забавя с изпълнението на знакови инфраструктурни проекти – рехабилитацията на бул. Европа; пътят Катунци – Златолист, изграждане на нова детска градина в кв. Спартак. „За тези години оскъпяването в строителния сектор е между 30 и 40%. Сега Община Сандански иска всички ние – общинските съветници, да узаконим бюрократичното безвремие, с което се допусна това забавяне и повишаването на цените“, подчертават от ГЕРБ – Сандански.

Община Сандански предлага да се изтегли дълг в размер от 1 900 000 лв. за срок от 10 години, за да се дофинансира завършването на споменатите инфраструктурни обекти. „За тези 2 години кредитите също поскъпнаха значително и днес само лихвите по подобно вземане ще възлезнат на близо 1 млн. лв.“, обясняват от ГЕРБ. Според тях това е цената, която всички жители на Сандански трябва да платят през следващото десетилетие за несвършената до тук работа.

„Винаги сме били отговорни към населеното ни място. Всички тези обекти са важни за нас и за хората тук. Категорично те трябва да бъдат завършени. Днес обаче ние не плащаме за бул. Европа, новата детска градина и пътят за Златолист. Ние плащаме заради неумението да се планират, възложат и реализират проектите в адекватен срок“, категорични са от ГЕРБ.

Припомняме, че на 19.08.2020 г. правителството отпусна 4 млн. лв. за изграждане на пътя Катунци – Златолист. Повече от 1 година отне на Община Сандански да възложи строителните дейности по него, които започнаха на 23 септември 2021 г. До днес обектът все още не е завършен. Община Сандански иска да изтегли допълнителни 1 092 201 лв. за него.

На 9.12.2020 г. правителството отпусна близо 4 млн. лв. за рехабилитацията на бул. Европа. Първа копка на обекта бе направена на 23 август 2022 г. или 20 месеца по-късно. Първоначално обектът е на стойност 4 497600 лв. Сега се предвиждат да се отпуснат още близо 1 млн. лв. за него като ще възлезе общо на 5 665 690 лв. Това се случва само 2 месеца след като реалното строителство по него започна, което поражда много въпроси за планирането на обекта и контролът на Община Сандански.

На 10 ноември 2020 г. Община Сандански печели проект за изграждане на нова детска градина, като безвъзмездна финансова подкрепа в размер на 2 965 700 лева. Важно е да се подчертае, че проектът е подготвен по време на управлението на ГЕРБ, а само формалното одобрение идва по време на управлението на сегашния градоначалник. На 21 април 2022 г. е направена първа копка на новата сграда. Забавянето е 18 месеца. Сега се предлага стойността по договора да се увеличи със 798 307 лв. Община Сандански обаче пропуска да посочи, че и тези пари няма да бъдат достатъчни за завършването на новата детска градина, като според различни експерти, с които общинските съветници на ГЕРБ разговаряха с цялото ѝ оборудване, най-вероятно общата сума ще надхвърли 6 млн. лв. или 3 пъти повече от първоначално заложената сума.

„Фактите категорично показват, че публичните финанси на Община Сандански се управляват лошо и дори немарливо. Сметката за това сега се очаква да се плати от хората под формата на дълг с хоризонт от 10 години. Предвижда се това да мине тихомълком и без извинение и обяснение от кмета Стоянов. От ГЕРБ категорично отказваме да участваме в това и настояваме обществеността да знае цялата истина – за начина на планиране, изпълнение и контрол по обектите, по които се плаща с парите на всички нас“, казват още от ГЕРБ – Сандански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене