В Гоце Делчев създават ново общинско предприятие – “ Цветен град „

Между красивия парк на Гоце Делчев и Младежкия дом в града вече е почти готова модерна оранжерия, която заема 400 квадратни метра площ. Оранжерията ще бъде част от ново общинско предприятие „Цветен град“, което скоро ще бъде открито. Тук ще се отглеждат цветя и декоративни храсти за нуждите на общината, а останалата продукция ще се продава, за да се генерират приходи, с които капацитетът на предприятието да се разраства.

Общата площ, която община Гоце Делчев отдели за нуждите на предприятието, е два декара. Мястото не е избрано случайно.То ще представлява обслужваща част към парка, където ще се създадат необходимите условия за работа на озеленителите. В рамките на това производствено място ще се събират отпадъчните материали след коситби и резитби и те ще се компостират. Това ще продължи до реализиране на проекта, който Общината е разработила, за компостираща система на сметището, където ще се произвежда хумусна почва.

Идеята за оранжерията принадлежи на ладшафтния архитект на община Гоце Делчев  – Никола Попкостадинов, който отговаря за озеленяването в нея.

„Моята основна идея беше да имаме оранжерия, в която сами да си отглеждаме цветята. Общината застана зад тази идея и всички неща, които предложих, бяха изпълнени.Оранжерията е напълно автоматизирана, разполага с централен компютър, който управлява всички процеси – засенчване, вкарване на въздух, температура на почвата, водата и въздуха, химически контрол и т. н. Изградена е по европейски проект за трансгранично сътрудничество със Северна Македония и Гърция. Общата стойност е 650 хиляди лева, като чрез тях се осигуряват заплатите на работниците и разходите за материали – семена, почви, торове, за една година напред, за да може оранжерията да бъде обезпечена във функциите си за този период от време“, разказва за ИНФОМРЕЖА арх. Попкостадинов.

Той обяснява и как ще става отоплението на оранжерията през зимата. За целта ще се използва много модерен котел, който ще работи на газ.

Предстои окомплектоването на системите, които контролират процесите, изграждането на масите и зареждането. От качеството на есенната подготовка зависи дали през февруари – март ще може на 10 – 15 дни да се сменят цветята, да има ранно пролетно, средно пролетно, късно пролетно, лятно и т. н. озеленяване. За тези нужди оранжерията трябва да предава в срок качествена продукция.

В разговора става дума и за работната ръка в предприятието. Засега ще бъдат назначени на работа 15 души – всички с постоянен трудов договор.

Според арх. Попкостадинов, професията озеленител е много перспективна. Сега тя се изучава в някои от бившите строителни техникуми в страната. Става ясно, че вече са проведени разговори за разкриване на специализирана паралелка по озеленяване и в ПГ по МСС – Гоце Делчев, в която да се подготвят млади хора, желаещи да упражняват тази професия в родния си край. Те трябва да бъдат стимулирани, като получават адекватно на труда си заплащане.

Младият архитект е оптимист по отношение бъдещето на предприятието. Той твърдо вярва, че градът ще си върне славата, която е имал през 90—те години на миналия век на един от най-добре озеленените градове в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене