Владимир Чуков: Ирак необратимо върви към разпокъсване

Владимир Чуков

Арабистът Владимир Чуков, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” 

Водещ: Г-н Чуков, какво става в Близкия Изток, отново? 
Владимир Чуков: Всъщност то не е завършило, за да започва. Там огънят постоянно си владее, постоянно съществува. Въпросът е, че по някой път има огромни лумвания и това, което ние станахме свидетели буквално преди, може би около седмица, 10 дена, беше върхът на някакво такова лумване. Падна вторият по големина град в Ирак – Мосул. Забележете, армията с Ирак е някъде около 600 000 човека, армия и полиция са по един милион, докато бойците на „Ислямска държава в Ирак и Леванта , съкратено ИДИЛ, наброяват на територията на Ирак не повече от 10 000 човека. На територията на Сирия дори някои експерти считат, че са около 8 000 човека. Въпросът е следният, че Ирак постепенно, но мисля, че необратимо върви към разпокъсване, към разделяне на три очевидни етно-конфесионални, но най-вероятно ще се превърнат в административни зони. Шийтската зона, която се олицетворява в момента от Южен Ирак, много силно се олицетворява от правителството на Нури ал Малики, което управлява в Багдад. Нури ал Малики, който иска за трети мандат да поеме управлението на тази държава и за съжаление допусна изключително фатални грешки. Всъщност много от изследователите считат, че те са основата на това, което се случва. Става въпрос за конфесионално управление, за корупция, за авторитарен елемент на управление, включително и във въоръжените сили, включително и с институциите, които са призвани да се занимават с поддържане на сигурността. Буквално преди няколко дни излязоха някои много интересни данни, че терористите, екстремистите, имат свои поддръжници и своя агентура включително и в Министерството на вътрешните работи. Нещо, което направо ужаси западните партньори. Това, което, според мен, обаче е най-трагичното е, че самото население е на страната на бунтовниците. В действителност трябва да отбележим, че тази армия, тези революционери, тези бунтовници са съставено то множество отделни елементи. ИДИЛ е само едно от тях и твърди се, че някъде тя представлява около 30%. Останалите 70 са останали екстремистки организации, също така една много известна терористична организация „Армията на /…/“, но забележете, огромно присъствие на бивши военни от армията на Садам Хюсеин. Губернаторите, които бяха назначени, включително на Салах ад-Дин и /…/, това са двете провинции, които бяха превзети от бунтовниците, бяха назначени генерали от армията на Садам за техни губернатори. Един парадокс – губернаторът или по-скоро кметът на Тикрит, родното място на Садам Хюсеин, беше назначен този кмет, който е бил по времето на Садам Хюсеин. Това е за съжаление. Ситуацията е изключително тревожна, изключително неприятна и трябва да се направи всичко възможно, за да не могат бунтовниците, за да не могат тези ислямисти да влязат в Багдад. Нещо, което очевидно ще трябва много сериозна подготовка и включително, и заради икономическите предизвикателства, за които вие поставихте акцент в самото начало. 
Водещ: Да, много важният въпрос как иракската криза ще се отрази на цената на петрола? 
Владимир Чуков: С вчерашна дата иракският министър на нефта увери партньорите в ОПЕК, че на този етап няма влияние. На този етап няма много рязко покачване на цената на нефта. Откакто бунтовниците превзеха тези две огромни, тези две съществени територии в Ирак, цената на нефта се е покачила с 4 долара. Тя в момента е 113 долара на барел. Чувствителното, тоест фаталното за световната икономика ще бъде когато цената на барела стана 125 долара. Ирак произвежда в момента около 2,5 -2,6 млн. барела дневно, като през февруари това количество беше около 3 милиона. Това е естествено, тоест има едно, бих казал, снижаване на производството. Добре е, че основните нефтени кладенци се намират в южната част на страната, което не пречи на износът на този етап. В същото време обаче на последното заседание на страните – членки на ОПЕК Саудитска Арабия е заявила официално, че тя е готова в случай, че се случи най-фаталното, че се случи това, че на практика се преустанови износът на иракски нефт, тя да поеме тези 2 милиона барела дневно. Като 500 000 трябва да бъдат разпределени от основните партньори в ОПЕК. На този етап обаче няма симптоми бунтовниците да слязат на юг, тъй като там са шиитсикте бастиони. В същото време трябва да кажем, че перспективите пред иракската икономика, пред иракската нефтопреработвателна индустрия, само да отбележа, че съвсем наскоро обект на престрелки беше и най-голямата рафинерия в страната „Байджи“, която е в непосредствена близост до град Мосул, който падна в ръцете на бунтовниците. Отделен остава въпросът за износа на иракския нефт, който е обект на противоречия между кюрдите от една страна и централното правителство от друга страна. 
Водещ: Какво би станало обаче, ако предположим, че се случи най-черния сценарий, ако бунтовниците успеят за завземат нефтените находища в Ирак? 
Владимир Чуков: Поне това, което излезе като предварителен сценарий, това, което излезе като планове на ИДИЛ, тази екстремистка групировка е те да поставят ръка на всички сунитски територии. Тоест онези територии, които са в непосредствена близост до границата със Сирия. Между впрочем това, което виждаме в Сирия от три години се счита за също така едно от основните причини за пренасянето на военните действия в Ирак. От две години има територии, които се владеят от ИДИЛ и на практика този военен опит се пренесе в Ирак, много по-уязвим е. Поне на този етап, твърдят военни специалисти, че дори и Багдад не са в състояние да превземат. Нещо повече – шиитсикте бастиони като Басра, като Кербала, мисля, че няма как да бъдат превзети. Ние виждаме, че настъплението на екстремистите стига до шиитските региони. Там, където имаме компактно шиитско население и респективно това население не ги подкрепя, те спират. Така че този сценарий, за който вие казвате е много малко вероятен. Във всички случаи обаче, в такава обстановка, нефтената промишленост на Ирак не би могла много дълго да издържи. Вече споменах, от 3 млн. барела в момента падна на 2,5 млн. Очевидно е, че се върви и под тази граница. Съвсем нормално е, вече споменах цената на черното злато да върви нагоре. Вече споменах за около десетина дена, то се покачи с 4 долара. Но много силно се надяват експертите, че то няма да превиши 125 долара за барел. 
Ева БРАНИМИРОВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене