Неделя Кръстопоклонна е – трета от Великия пост!

Църквата издига светия Кръст, дървото на живота, за да съберем сили в подвига на поста

Третата неделя от Великия пост е Кръстопоклонна. Чрез припомняне кръстните страдания на Исус Христос по средата на поста Църквата иска да подсили верните в подвига на поста, тъй като почитта, отдавана на св. Кръст, се предава на Самия Господ. Дървото на живота бе посред рая. Адам съгреши в средата на деня, затова и в средата на Великия пост се издига Кръста – дървото на спасението. Когато тръгнем по нагорен път, бързаме да достигнем до някое сенчесто дърво; да се подслоним, да отдъхнем под него и така, с подновени сили да продължим да се изкачваме нагоре. Тъй и през Великия пост Църквата издига св. Кръст, дървото на живота, и укрепени във вярата за спасението, дошло чрез него, да съберем сили в подвига на поста.

Светият кръст дава сила в подвига на спасението. Някога той е бил оръдие на най-позорно и жестоко наказание. Но след като се освети със страданията на Христа Господа, той стана мощна благодатна сила срещу злото и греха, чест и слава за вярващите.

Силата на св. кръст виждаме проявена и в нашата история. След покръстването на българския народ в 865 г. недоволните боляри, свикнали с разпуснатите нрави на езичеството, поискали да го възвърнат и подбудили народа да се разбунтува. Дворцовата гвардия била незначителна. При все това царят Покръстител заповядал да разтворят широко портите и сам се показал, като високо носел кръста, обграден от духовници с пламтящи в ръцете свещи. Народът, като видял тази величествена картина, изтръпнал в благоговеен страх. Тъй св. Кръст се показал „сила на царете“ – сила и за нашия цар Покръстител – св. цар Борис. И в ново време благодатната сила на св. Кръст, изобразен на Самарското знаме, даде храброст на опълченците и победата бе спечалена.

На този ден християните специално се покланят на един от най-ярките символи на християнската вяра – Светият и Животворящ Кръст Господен.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. Смята се, че в средата на Великия пост този ритуал дава на християните духовна сила, за да извървят до края пътя на пречистването – до деня на Възкресението. Честният кръст е най-святото знамение и най-светлият символ на християнската вяра.

Затова всички Свети тайнства – кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се извършват с призоваването на Светия Дух и с Кръста. Всички Свети благословения се дават с кръстния знак, а храмовете, свещените предмети и одежди се освещават с Честния кръст. Без Кръста е немислимо което и да било литургично действие. Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят.

От олтара на храмовете се изнася Светия Кръст за благословение и поклонение на християните.

Митрополит Серафим ще оглави Архиерейска света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп). Началото е от 9.00 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене