ДФЗ изплати близо 2,7 млн. лв. субсидии за хуманно отношение към животните

Държавен фонд „Земеделие” изплати близо 2,7 млн. лв. на 274 земеделци, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните” от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция. За миналата година общо 642 фермери подадоха документи за подпомагане по мярката.

Финансовата помощ на кандидатите се изплаща – след приключване на проверките. Основната цел на мярката е да осигури по-добър здравен статус на животните и да подобри хигиената при тяхното отглеждане. Дейностите по нея трябва да гарантират още по-качествени/безопасни храни от животински произход, опазване на околната среда, а също и повишаване на безопасността на фермерите. Субсидирането следва да компенсира изцяло или частично земеделските стопани за допълнителните разходи, свързани с отглеждането на едрите и дребните приживни животни.

Годишният размер на плащането за биволовъди и говедовъди по подмярка „Хуманно отношение към животни в сектор едри преживни животни” е:

* за осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане за телета на закрито – 27,46 евро за животинска единица;

* за осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане на крави и биволици на закрито – 42,71 евро за животинска единица;

* за свободно отглеждане на говеда и биволи над 6-месечна възраст на открито – 24,54 евро за животинска единица.

Годишният размер на плащането за овцевъди и козевъди по подмярка 14.2 „Хуманно отношение към животни в сектор дребни преживни животни“ е:

* за осигуряване на свободна подова площ на закрито – 44,40 евро за животинска единица

* за свободно отглеждане на открито – 22,50 евро за животинска единица ДФ „Земеделие“ напомня на кандидатите по мярка 14, че обработката на подадените заявления се извършва децентрализирано. Стопаните могат да получат допълнителна информация в областните дирекции на фонда (Отдел РРА – РА).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене