Винарска изба „Златен Рожен“ и алхимията на един италианец

За пръв път се вмъкнахме в новата сграда на винарска изба Златен Рожен в село Капатово, Мелнишко, в един хладничък февруарски ден, когато всичко вътре миришеше на дърво, малко на лак и малко на . На входа ни посрещна мерцедес от 1969 година, а вътре – чисто новичкият, току-що отворен магазин и дегустационната зала на втория етаж. Направихме бърза дегустация на вината им, защото сигурно ни бе третата за деня, и леко опиянени и доста уморени си тръгнахме, но с приятни впечатления.

7 месеца по-късно пак се вмъкваме там. Мерцедесът се е преместил от другата страна на входа, а още с влизането налитаме на сладкодумен и усмихнат италианец, който кипи от ентусиазъм и енергия да ни разкаже за избата. Но първо трябва да почакаме малко, защото той все още дава някакво интервю. Много е атрактивен и известен в региона и има защо. Та това е Федерико Ричи, енолог и главен продуктов директор на винарска изба Златен Рожен. Той е в тази си роля от началото на 2018 година и определено създава голяма динамика в избата, която се изразява и в нови и много атрактивни серии вина.

Мерцедесът, който посреща всички в Златен Рожен. Автомобилът е много специален, защото е направен на същата дата, в която е роден собственикът на винарската изба

Но докато чакаме Федерико, се заговаряме с двете много мили момичета, които посрещат посетителите в избата – Мария и Валентина. Ани ги нарече „черната кака“ и „бялата кака“. Дам, навсякъде сме с децата. Качваме се в дегустационната, където всяка среща започва с чаша вино. И се разприказваме за историята на избата и за предлаганите вина.

Дегустационната зала на Винарска изба Златен Рожен
Новата дегустационна зала на Винарска изба Златен Рожен

Винарска изба Златен Рожен в село Капатово

Ако карате по магистралата точно преди Гърция, на Кулата ще видите един голям билборд на винарна Златен Рожен. Той си е на тяхно място точно до един от лозовите им масиви и съвсем до него може да се отклоните към село Капатово. Няма да се загубите, точно след 5 минути и сте на избата. Ако идвате от Гърция, ще трябва да се отклоните, преди да видите билборда.

Та избата съществува от 2010 година, като постепенно и лозовите ѝ масиви, и производството, се разширяват. Едно от най-големите разраствания става в края на 2017 година, когато собствениците на Златен Рожен изкупуват лозовите масиви на друга винарска изба от региона. Това им дава възможност да разширят производството не само количествено, но и качествено. Сега притежават около 800 декара лозя. Те включват както местни сортове като Широка мелнишка лоза, Мелник 55 и Мелнишки рубин, така и класическите Мерло, Каберне совиньон и Сира, и леко екзотичните за нашите ширини Небиоло, Пти вердо и Санджовезе.

Новата реколта Каберне совиньон на Златен Рожен се готви да стане на вино
Новата реколта Каберне совиньон на Златен Рожен се готви да стане на вино

Покрай това сериозно производство на грозде, предстои разширяване и на технологичната част на избата, за да може да отговори на смелите планове не само на Федерико Ричи, но и на собствениците, да създават все по-качествени, по-атрактивни и запомнящи се вина. Много сериозно взе да става и затова да направим кратък разбор на вината, които опитахме за пръв път, но започваме да опознаваме лека полека.

Какво не знаехме за Сандански мискет

Разговорът върви на по чаша сандански мискет – виното, с което започва всяка дегустация. И докато се наслаждаваме на ароматите му (ние имаме слабост към ароматни вина), научаваме, че белият сандански мискет бил всъщност кръстоска от три сорта, от които само един бял. И за да сме по-точни – тамянка, каберне совиньон и широка мелнишка лоза. Винаги много любопитстваме за сортовете, особено за типично българските. И винаги се удивляваме да научаваме историята им.

Червената чешмичка

Малко попрескочихме останалите вина от дегустацията. Не за друго, ами за да отидем в технологичния сектор и да видим, и най-вече да снимаме, как гроздето става на вино. Въпреки че сме влизали в доста винарни и теоретично знаем как е, не сме били на много места по време на кампания. Винаги е атрактивно да видиш как хубавото зряло грозде минава по пътя си.

Гроздето отива към иноксовите съдове, където под собствената си тежест ще се превърне в сок
Гроздето отива към иноксовите съдове, където под собствената си тежест ще се превърне в сок

Касетките с току-що набрано каберне совиньон бяха изсипани на лентата, която пък ги качва и вкарва в иноксовите съдове и гроздето под собствената си тежест се превръща в сладък червен сок. Който пък изтича към друг съд през една „червена чешмичка“, ама точно като тази, която си представяме от приказката за Тошко Африкански. Само дето тук ценната течност не се губи, ами си продължава по пътя, за да отиде за ферментация и следващите я технологични процеси. А на нас ни наляха по чаша директно от чешмичката, за да се насладим на прекрасния сок. Добре, че не беше алкохолен.

Много атрактивната червена чешмичка, от която тече гроздов сок
Много атрактивната червена чешмичка, от която тече гроздов сок

Най-младото вино

Много време прекарахме в отделението с ферментаторите, където протича първият етап от правенето на вино. Технологът Митко ни обясни надълго и широко кое къде отива, колко дни ферментира и т.н.. Но най-важната и атрактивна за нас час бе, че гледахме и слушахме пак на по чаша вино, директно от ферментатора.

Мимето с чаша пресен гроздов сок
Мимето с чаша пресен гроздов сок

Освен току-що излезлият гроздов сок, пробвахме и новата реколта сандански мискет. Ферментацията му е вече приключила и на практика виното е готово, остават само няколко технологични стъпки, за да се избистри и бутилира. Не се съмняваме, че ще е чудесно вино за следващата пролет и лято. Но си признаваме, че така от „извора“ бе най-хубаво.

След това Митко ни зарадва с нашия фаворит до момента от новата реколта, а именно розето от 100 % Санджовезе. Опитахме го, докато още е по средата на ферментацията. И така ни се услади, че бързахме да се измъкнем от тази зала. Защото рискувахме да изпием много голямо количество, а моментът никак не бе удобен за запой.

Едва се разделихме с чашите все още ферментиращо розе от Санджовезе във винарска изба Златен Рожен
Едва се разделихме с чашите все още ферментиращо розе от Санджовезе във винарска изба Златен Рожен

Та се отправихме надолу към избата с бъчвите. По пътя се наложи няколко пъти да прескочим друга гордост на винарска изба Златен Рожен – кучето Айра, на което не запомнихме породата, само това, че бе огромна. И изключително мила.

Ани и кучето Айра
Ани и кучето Айра

Мечтите на един италианец за мелнишкото вино

И така, дойде време и Федерико да ни разкаже за своите виждания и проекти за избата. И да ни омагьоса не само с думи, но и с умопомрачителните вина, които „готви“, но никой няма да види на пазара поне още година.

Енологът на Златен Рожен Федерико Ричи разпалено обяснява колко важни са почвите за гроздето и виното
Енологът на Златен Рожен Федерико Ричи разпалено обяснява колко важни са почвите за гроздето и виното

Федерико започна съвсем изначално и обясни колко важни са за него не само тероарът и сортовете грозде, но и почвите. И как в района на лозята на винарска изба Златен Рожен се срещат различни типове почви. Дори на разстояние от 100 м могат да се срещнат различни почви. И всичко това има значение какво грозде да се гледа, как да се гледа и какво вино ще стане от него. Федерико е на първо място агроном и наистина много ни впечатли със страстта, с която гледа на всеки детайл. А мисията му в Златен Рожен е да създава уникални, висококачествени вина с характер, съответстващи на теоара, почвите и философията на избата.

И тук е моментът да вметнем защо Федерико Ричи е точно в Златен Рожен. Всъщност той самият разказа, че от години работи с български винарни. Но Златен Рожен са го спечелили, защото отглеждат неговия любим сорт Санджовезе, който се отглежда от малко български изби.

Българско-италианска алхимия

В Златен Рожен динамиката е голяма, откак Федерико е там. В главата му са планове за създаване на нови интересни серии и вина, за разширяване на производството и за нови винени експерименти. Когато бяхме там за пръв път през февруари, винарната предлагаше само една серия вина от средния клас с бранд Златен Рожен, плюс една премиум линия.

Сега Федерико ни посрещна с нова продуктова линия, наречена Фамилна резерва (Family Reserve). Тя за момента е в много ограничено количество, но все пак можете да намерите в някои специализирани ресторанти и магазини (и разбира се в избата на Златен Рожен). В нея откриваме тази алхимия между мелнишкия тероар и почви, любовта на българските собственици към качественото вино и ентусиазма на Федерико да създаде истински специални вина с неповторим характер. Определено резултатът е Златен.

Новата серия на Златен Рожен - Family Reserve, е много лимитирана, но може да се намери в някои специализирани магазини, и разбира се, в избата
Новата серия на Златен Рожен – Family Reserve, е много лимитирана, но може да се намери в някои специализирани магазини, и разбира се, в избата

Вина за приятели или пък за специален случай

В новата серия вината определено са интересни. Започнахме с единственото бяло от нея – White Sand. Бяло, но не съвсем. Ако трябва да сме коректни, това е бяло вино от Широка мелнишка лоза. Определено много екзотично и нестандартно. Ароматите и вкусовете няма да ги изброяваме, те винаги са въпрос на лично усещане. Но определено е много любопитно вино.

Избата на Златен Рожен
Избата на Златен Рожен

Розето от Санджовезе – Rosaspina, на аромат е доста повече цветно и билково, отколкото плодово. Свикнали сме розетата да са ни ягодови и малинови, но тук си говорим за нещо различно. Разбира се, че плодовете не са изчезнали. Просто комбинацията с останалите вкусове и аромати е наистина забележителна и различна.

Мостри от почвите са едно от първите неща, които виждате в избата на Златен Рожен
Розето Rosapina от новата серия на Златен Рожен – Family Reserve

И ето тук идва виното, което бе нашият окончателен фаворит от новата линия – SANSI. Иначе казано, купаж от сира и санджовезе. Федерико го нарича „Welcome Wine“ – сочно, вкусно, леко, подходящо за всеки повод, за добре дошли, за събиране с приятели, за пица, паста, или пък просто ей така. Виното, което знаете, че ще ви помогне да направите вечерта прекрасна, без да се натрапва и без да изисква специална храна или отношение. Но което всеки ще запомни с усмивка. И ние така го запомнихме.

Бъчвите в Златен Рожен доста са се умножили от последното ни посещение и стават все повече, защото се готвят и все повече нови и интересни вина
Бъчвите в Златен Рожен доста са се умножили от последното ни посещение 

Накрая, Федерико не пропусна да ни разкрие малко и от новите неща, които е забъркал. Директно от бъчвата опитахме вина, които обаче ще отлежават там поне още 6 месеца, и още толкова след бутилирането. Може би ще дойдат на пазара следващата есен, а може би по-късно – когато са готови. Комплексни, експлозивни, богати – за специални случаи. И плод на алхимията, за която написахме по-рано.

Любимото място за снимки на Федерико Ричи - върху бъчвите в Златен Рожен
Любимото място за снимки на Федерико Ричи – върху бъчвите в Златен Рожен

Кога и къде да посетим винарска изба Златен Рожен?

В избата на Златен Рожен ще ви приемат всеки ден от 10 до 18 ч. Тя се намира в село Капатово, близо до Мелник. По пътя от магистралата към избата има табелки, та е трудно да се объркате. Ние винаги пътуваме с GPS, така че като цяло много не броим отбивките. Само следим табелите, когато наближим. Но до избата се стига лесно и се паркира спокойно.

На място можете да си изберете една от 6 вида дегустации. А и предполагам винаги ще са готови да ви организират дегустация според вашия личен вкус. Турът из избата е включен. А ако имате късмета да се запознаете с Федерико, не се съмнявайте, че сте уцелили джакпота.

Дегустационната на Златен Рожен е отворена всеки ден, а могат да ви организират и ВИП дегустация в избата при бъчвите
Дегустационната на Златен Рожен е отворена всеки ден, а могат да ви организират и ВИП дегустация в избата при бъчвите
Магазинът на винарска изба Златен Рожен
Магазинът на винарска изба Златен Рожен

Но дори да не го засечете там, защото той по принцип си живее в Италия и пътува до България през няколко седмици, момичетата от избата ще ви обяснят в пълни подробности и с големи усмивки къде сте и какво интересно се случва тук. Не се притеснявайте и ако сте с деца. Винаги ще се радват да ви помогнат със забавлението им. И понеже ние отново се застояхме дълго, на следващия ден Ани искаше пак да ходим при „черната кака“ и „бялата кака“. И да уточним – черната кака е Мария, защото бе с черна рокля, а бялата е Валентина, защото бе с бяла блуза.

Нашият екип и "бялата кака" и "черната кака" във винарска изба Златен Рожен
Нашият екип и „бялата кака“ и „черната кака“ във винарска изба Златен Рожен

И още 1-2 съвета от нас

Още за избата можете да научите от техния сайт. Силно ви препоръчваме да комбинирате посещението на избата с приятна почивка в любимия на нас Мелнишки край. На същите собственици е хотел Златен Рожен в село Рожен, на 6 км от Мелник, който е едно прекрасно място за отсядане. След дегустацията през деня, вечерта там можете да се насладите на вкусна кухня и бутилка от виното, което ви е допаднало най-много. 

Ако пък сте още начинаещи винени туристи и не сте сигурни дали посещението във винарска изба ще ви е интересно, колкото и на нас, вижте тази статия: Защо да посетим винарска изба в България и какво ще открием в нея? С малко подготовка какво ви очаква ви обещаваме, че няма да се разочаровате. 

Най-хубавото при нашето хоби е, че завързваме страхотни познанства и приятелства и партньорства. Чудесен пример за това е винарска изба Златен Рожен, с които си допаднахме и развихме историйките за тях. Радваме се, че се запознахме, макар и косвено с Маруся Осиковска, Федерико Ричи, Митко, Мария, Валентина и кучето Айра и успяхме да напишем статия за винарната в която може да ги срещнете и вие. А ние изградихме едно чудесно познанство.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене