Кметът на Сатовча призова държавата да защити родните тютюнджии

Кметът на Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни, призова държавата да подкрепи бранша у нас. Той настоява родните производители да получат гаранции за начало и край на изкупните кампании, както и минимална цена на продукцията.

В противен случай хората ще се откажат да сеят лехи и ще заминат да работят по тютюневите ниви на Гърция.

По думите му Европа харчи около 500 000 тона тютюн за цигари, а всички държави в Европа произвеждат около 250 000-300 000 тона „зелено злато”, другото е внос. „Ние освобождаваме възможност за нови работни места в други държави, вместо в България да се съдейства на хората за оставането им в населените места и за запазване на препитанието им”, смята общинският управник.

В същото време държавата формира сериозни приходи от производството на тютюн. В една бюджетна година близо 2 милиарда лева са печалба от добива на тази земеделска култура. Според Мименов трябва да се подкрепя този бранш, защото дава много работни места, а в определени населени места е единствено препитание за много семейства. Само така земеделските стопани ще останат в родните си места и няма да се стигне до обезлюдяване на селища в Неврокопския край. „Тежкият труд на тези хора трябва да получава и адекватно заплащане. В противен случай тютюнопроизводителите ще зарежат нивите си и заминат на гурбет”, категоричен е кметът на община Сатовча.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене