Откриха зараза от бруцелоза в Югозапада

Опасната зараза бруцелоза е открита за втори път във фермата на Явор Бошикьов в с. Вуково, община Бобошево. Вчера ветеринари и инспектори от Агенцията по храните до 13,00 ч. са умъртвили 23 свине. Бруцелозата във фермата на Явор Бошикьов е открита преди 10-ина дни при поредната кръвна проба на три овце и две кучета, които в този момент са били във фермата. След като изследването е показало положителен  резултат, е взета кръвна проба и от свинете, която също се оказала положителна.

От БАБХ и РЗИ обаче информация няма. Репортер на „Струма” разбра, че до 13,00 ч. вчера са евтаназирани 23 прасета. За да  уловят останалите около 10 бройки, ветеринарите извикали на помощ ловеца на кучета от приюта в Дупница Георги Томов да ги прострелва с упойващи стрели.

Както “Струма” писа, на 18 септември миналата година при изследване на овце във фермата на Я. Бошикьов в с. Вуково пак бяха открити заразени с бруцелоза животни. Тогава ветеринари евтаназираха 19 овце. Взети бяха кръвни проби и от пастири, които са се грижели за животните. И тогава във фермата стопанинът отглеждаше свине, но не беше доказано те да са  заразени.

Репортер на “Струма” се свърза вчера по телефона с фермера Явор Бошикьов. Ето какво каза той: “Някой иска да ми унищожи фермата и го постигна. Прасетата ги отглеждам за семейството си. Преди два дни заклах едно. Занесох го за изследване и се оказа годно за консумация. С това месо храня и децата си. Кой родител иска да си зарази децата? Отказвам се от фермерството. Работя в Италия и получавам добри пари. Съпругата ми си има железарски магазин в Бобошево”, заяви Я. Бошикьов, гневен от откритата във фермата му зараза, която е опасна и за хората.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене