Студенти в шок: 460 лева ток за стая в общежитието

Студенти от УНСС бяха „поляти със студен душ“ чрез сметката си за електричество през февруари. Те ще трябва да платят сумата от 461,70 лева.

В стаята живеят трима души, които ще заплатят по 153,90 лева.

Неприятна изненада е имало и за други техни колеги, които имат около и над 300 лева сметки за стая, разказват от Студентския съвет на учебното заведение.

Високите суми във фактурите се дължат на факта, че общежитията се третират като небитови потребители на ток. Това означава, че младежите ползват електричество на същата цена като тази на бизнеса.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви пред БНТ, че вече са договорени мерки за компенсации с Министерството на образованието и Министерството на енергетиката.

Студентите ще получат същите компенсации за скъпия ток като бизнеса за декември и януари.

Сега кандидат-висшистите ще трябва да платят високите си сметки, а следващият месец фактурите им ще бъдат значително по-ниски, защото в тях ще се приспаднат сумите от компенсациите за два месеца.

От Националното представителство на студентските съвети са получили уверение от министъра на образованието, че през юли ще бъде сключен дългосрочен договор за доставка на електроенергия с фиксирани цени, така че да не се стига отново до подобна ситуация.

Според Националното представителство на студентските съвети най-добрият вариант е студентите да бъдат третирани като битови потребители на електроенергия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене