Как да запазим акумулатора си в студа

През зимата повечето системи на колата са допълнително натоварени, а най-сериозно студът се отразява именно на акумулатора. Как да сме сигурни, че той ще оцелее през студените месеци и няма да се наложи спешно да го сменяме? Тези, които имат нов акумулатор, не се вълнуват особено дали ще изкарат зимата. И с право, тъй като той вероятно ще издържи всякакви издевателства. Но ако под капака има по-стара батерия, към нея трябва да се подхожда внимателно. Иначе тя може да приключи още преди първия сняг. За да се облекчи нейната работа, са нужни грижи. Ето няколко съвета от Топ Преса.

Посетихме Център за акумулатори Благоевград, магазинът се намира на ул. „Даме Груев” №28. Ето какво казаха експертите. На първо място изчистете корпуса и вентилационните отвори от натрупаната мръсотия. Това може да стане с обикновен почистващ препарат. Отстраняването й ще намали разреждането, което се получава при овлажняване. Хубаво е да се почистят също клемите и полюсите на акумулатора, след което да се провери дали той свързан правилно и най-вече здраво. Това ще намали до минимум електрическото съпротивление и ще облекчи последвалото стартиране на двигателя.

Когато настъпи зимата, върху „здравето“ на акумулатора започват да влияят много фактори, затова е добре тяхно въздействие да бъде оптимизирано. От време на време е нужно да се провери дали ремъкът на генератора е добра натегнат, за да не се намалява ефективността на заряда. Освен това през зимата не е особено препоръчително при загасен двигател да се слуша музика или да се оставят фаровете запалени. Ако не го правите, това вероятно ще съхрани енергията в батерията до следващото стартиране. Многочислените опити за запалване на мотора в студено време силно ограничават ресурса на акумулатора. Затова при ниски температура и нужно да се включва стартера за около 5 секунди. Интервалът между отделните опити трябва да бъде поне 30 секунди, за да има време батерията леко да се възстанови.

След 5 неуспешни запалвания е по-добре да се прекрати с опитите и да се търси причината за проблема. Ако автомобилът има аларма, състоянието на акумулатора трябва да се следи още по-внимателно. При студено време капацитетът на батерията спада рязко. Някои собственици предпочитат при такива условия да оставят аварийните светлини включени, а това измуква електричеството от акумулатора. И след няколко подобни случая, батерията приключва. И още един съвет, който удължава живота на акумулаторите. Той вероятно няма да се хареса на много от шофьорите, но по възможност, избягвайте давате ток на друг автомобил, защото в подобни случаи акумулаторът ви е подложен на повишено натоварване. И ако той е по-стар, опитът да помогнете ще завърши с посещение на магазина, откъдето именно вие ще трябва да си купите нова батерия.

Костадин Марков

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене