Скандал с проект за 2 млн. лв. за „Самуилива крепост“, опасни подемници застрашават живота на туристите, дограмата с дупки…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Държавната приемателна комисия отказа да подпише протокола, шефът на ИДТН К. Башов изпрати сигнал в прокуратурата за подправени документи

Работници на петричката фирма „Никмар“ изненадващо демонтираха два от трите подемника за инвалиди в Националния парк-музей „Самуилова крепост“, монтирани на алеите и стълбищата по проект за превръщането на комплекса в туристическа ат­ракция „1000 години от бит­ката на Самуил“, който е на стойност 2 000 000 лева. Де­монтажът се извърши след посещение на обекта на Дър­жавна приемателна комисия по искане на представителя на Държавната агенция за метрология и технически над­зор. Установено е, че подем­ниците са опасни за човеш­кия живот и здраве. По-малко от два месеца преди чес­тването на 1000-годишнина- та от битката на Самуил в пла­нината Беласица на терито­рията на Националния музей, където би трябвало да се про­ведат основните мероприятия по тържественото отбелязва­не на подвига на Самуиловите воини, се набиват на очи редица нередности и недо­вършени неща, които не се вместват в представата зато­ва какво може да се свърши за огромната сума по проек­та. Протоколът за приемане­то на обекта не е подписан от държавната комисия. Пода­ден е и сигнал до прокурату­рата за попълнени докумен­ти с невярно съдържание око­ло дейностите по проекта. Ни­кой от отговарящите за кул­турата в Общинска админис­трация не е наясно кога офи­циално ще бъде приключен проектът, въпреки че първо­начално той трябваше да бъ­де завършен до октомври ми­налата година. След това се чу неофициално за няколкок­ратно удължаване на сроко­вете, но последният срок си остава неясен.

Държавната приемателна комисия в „Самуилова кре­пост“ е била на 10 май. Това посещение било съпътствано със скандал, за който обаче никой не съобщава подроб­ности. След това в музея ид­ват инспектори от сектор „Ин­спекция за държавен техни­чески надзор – Югозападен район“ – Благоевград. След тях на проверка пристигат главният секретар на аге­нцията, бившият кмет на Струмяни, Валентин Челиков с бригада инспектори. Около 6 май на проверка в нацио­налния музей е идвал инког­нито и министърът на култу­рата Петър Стоянович. Посе­щението и впечатленията му се пазят и до момента в тай­на.

Вчера пред репортер на „Струма“ Костадин Башов, на­чалник отдел в сектор „Ин­спекция за държавен техни­чески надзор – Югозападен район“, който отказал да под­пише протокола за приемане­то на обекта, обясни част от констатациите: „Въпросните подемници, които се демон­тират, са опасни за експлоа­тация. Не можем да си пра­вим шега с живота и здраве­то на хората. Те не са оцене­ни със съществуващите изи­сквания, посочени в наредба­та за съответствие. Те са ви­соки над 3 метра и са съоръ­жения със съществени изи­сквания за безопасност. Те трябва да бъдат регистрира­ни по съответния ред и да притежават документи за съответствие от производи­теля. Те не са снабдени със заклинващи механизми в случай на авария, при скъс­ване на веригата може да падне и се убие човек. Нямат светещи бариери и на входа и изхода, нямат устройства за контролиране на товара. Оградните им плоскости, които са от поликарбонат, също не отговарят на изискванията, каза Костадин Башов. Той е изпратил сигнал до прокура­турата за попълнени докумен­ти с невярно съдържание. Според други източници ста­ва дума за подправени под­писи под отчетни документи.

От надзорната агенция обещаха да предоставят за „Струма“ писмения протокол с констатираните пропуски и нередности.

Пред репортер на вестни­ка, който се разходи по тери­торията на националния му­зей, работници обясниха за още една нередност на по­демниците, които демонтира­ха. Според тях на дъното на шахтите на подемниците е трябвало да има изградени тампони от мек материал, които да омекотяват удара в случай на скъсване на вери­гите и падане на съоръжения­та. Това не е направено.

Други работници запълва­ха с планки и лепило дупки­те, които още отсега зеят в новата дограма на вратите на музея, установи още репор­терската обиколка на обекта. Според очевидци през тези дупки влизали лястовички и изненадвали неприятно посе­тителите, като обсипвали гла­вите им с птичи изпражнения. По покривите на рес­таврираните землянки трева­та е пресъхнала. Причината е своеобразното „нововъведе­ние“ при изграждането им. Самите тавани на землянки­те са от дървени греди. Върху тях е насипан бетон. Върху наклонения бетон насипали слой пръст и го засадили с райграс. Тревата обаче не мо­же да се храни от тънкия слой пръст, корените й „удрят“ на асфалт и тревата съхне.

Фугите между плочките на 4 от алеите не са запълнени с фугираща смес и от тях ник­не трева,която до чествания- та +на 1000-годишнината ще стане готова за косене.

Върхът на очевидните безобразия в изпълнението на  мегапроекта за 2 млн. лв. в Националния парк-музей са тоалетните, предназначени за туристите. Сифоните на клекалата им са запълнени с чо­вешки изпражнения, които няма кой да изчисти, въпре­ки че в музея си има уредник – Георги Карагогов, и човек по поддръжката.

Кметът Вельо Илиев комен­тира: Доколкото разбрах, трябвало да се сменят вериги­те на подемниците. Дойде Дър­жавната приемателна комисия, от 15 души само един се обяви против приемането на обекта. Още не е ясно кога ще прик­лючи проектът, очаквам това да стане след 12 юни. Що се от­нася до мръсните тоалетни, те са изпълнени по друг проект, заключи Вельо Илиев.

Засега обаче не е сигурно дали до датата на битката нг войската на цар Самуил с ви­зантийците – 29 юли, на тери­торията на музея в Петрич ще се проведе поне едно мероп­риятие в памет на загиналите и ослепени войници.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене