Експерт в РУО – Благоевград спря да ходи на работа с мотив: С 600 лв. заплата с какво самочувствие ще проверявам колегите

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева прекрати трудовия договор на старши експерта по физическо възпитание и спорт в РУО – Благоевград Александър Илков. Новината потвърди и началникът на управлението Ивайло Златанов.

През юли 2014 г. Илков, който бе учител по физическо възпитание в СОИУЧЕ, започна работа в инспектората на 7-часов работен ден. Той бе назначен по чл. 16а от Закона за държавния служител, т.е. по служебно правоотношение при непълно работно време. С промените в Закона за държавния служител обаче работният ден на експерта станал 6-часов, със съответно по-голям отбив от заплатата. Така от 1 септември Илков престава да ходи на работа, а няколко дни по-късно излиза в неплатен отпуск.

„Проведох два разговора с него, дадох му възможност да преосмисли нещата. В крайна сметка всички сме хора. Щяхме да намерим решение на въпроса“, коментира началникът на РУО.

След като експертът отказал да се върне на работа, Ив. Златанов написал доклад до министъра на образованието и на 19 септември М. Кунева прекратила трудовия договор на Илков.

Вчера преди обяд той бе в кабинета на Златанов, а на излизане сподели: „Нямам нищо лично срещу колегите от РУО. Мотивът ми е чисто финансов. С промените в Закона за държавния служител заплатата ми стана колкото на един новоназначен учител /б.р. – 600 лв./. При такова заплащане с какво самочувствие да се изправям пред учителите, за да ги проверявам и да контролирам работата им?”, категоричен бе вече бившият старши експерт.

На въпроса дали ще си търси работа като учител по физическо възпитание, или пък ще се насочи към нова сфера, Ал. Илков отговори лаконично: „Може да пробвам нещо ново, засега съм на борсата”./STRUMA

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене