Собствеността на 28 водоема на територията на община Сатовча безвъзмездно прехвърлена в полза на държавата след решение на ОБС

Със свое решение под № 418  и на основание чл. 21,ал1,т.8 от ЗМСМА  и параграф 33 от Заключителните разпоредби на Закона за водите ,съветниците  от ОБС  -Сатовча на последното си заседание  дадоха съгласие за безвъзмездно  прехвърляне на  собствеността в полза на държавата на 28 водоема/язовири/ предназначени за поливане на земеделски площи  .

28 – те водоема  се намират на територията на 11 населени места  в община Сатовча като най- много са одържавените водоеми в село Вълкосел.

Така водоемите във Вълкосел „Джовака“ ,Чардака“ „Горно ливаде“ ,“Мокрен „1и2 “Кореше“1и2, „Конадака“ и „Широка поляна“ са  вече държавна собственост.  От публична общинска в държавна собственост е прехвърлен и водоема „ Сивек“ в Сатовча, както и четирите водоема в Кочан „ Стара ливада 1 и 2 “,“Полени“и „Скорев дол“ .

Три са водоемите в другото сатовчанско село Слащен които от публична общинска собственост са вече държавна собственост,а именно „Мокра поляна“,“Чешмите“и „Плано бърдо“.

Със статут на държавна собственост са още водоечите „Балтога“ във село Ваклиново , „Сливница“ и „Борованица“ в Долен,“Валчовица“ и „Стойковица“ в Жижево, „Ливадите „ и „Полените „в Крибул,“Бебел“ и „Медево“ в Годешево  както и водоемите“ Череше“ и Тузлуолан“ в селата Туховище и  Фъргово .

До 7 октомври 2018 г. е срокът, до който кметовете на общините в България  трябва да решат дали да прехвърлят стопанисваните до сега от тях язовири  и водоеми на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

До 7 октомври всяка община трябва да направи внимателен анализ, защото след тази дата вече те ще носят пълна отговорност за язовирите и водоемите , които са решили да продължи да стопанисват. Това се отнася  и  за неотложните  ремонти  на водните съоръжения .

В резултат на извършените проверки е установено, че за 858 язовири са необходими строително-ремонтни мероприятия с цел привеждането им в технически изправно състояние, а 414 от тях са класифицирани за неотложен ремонт

  На най- високо ниво е осъдена и предстоящата категоризация на язовирите. Те ще се класифицират в тристепенна скала на потенциална опасност в зависимост от възможно най-лошите последици от освобождаването на съхраняваните в тях води, поради разрушаване или неправилна експлоатация, а именно: първата висока степен, втора значителна степен и трета ниска степен. За тази процедура ще бъдат отговорни комисии, назначени със заповед на областните управители на всяка една област.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене