Зеленчукопроизводството се оттласква от дъното, Кресна води в класациите!

Производството на зелен­чуци продължава да се въз­становява през миналата година, след като дълго вре­ме беше изпаднало в твърде тежко положение – както за­ради голямата конкуренция от чужбина, така и заради символичното подпомагане с евросредства. Данните по­казват, че общото производ­ство на зеленчуци от рекол­та 2017 достига 831.1 хил. тона, като от тях 102.2 хил. са оранжерийни. Най-голя­мо е било това на картофи (227.8 хил. тона), като челна­та тройка се допълва от до­мати (158.8 хил. тона) и дини (108.1 хил. тона) и непосред­ствено след тях е пиперът (54.5 хил. тона).

Според данните на зе­меделското министерство площите за производство на зеленчуци през 2017 г. нарастват с 24% и достигат 74.8 хил. ха, откритите са 73.8 хил. ха (реколта е съ­брана от 71.4 хил. ха), а оран­жериите са с обща площ 966 ха и са използвани за по две реколти. В стойностно изражение също се очаква ръст, но не заради основни­те зеленчуци, а в резултат на покачване на цените в срав­нение с предходната година.

ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ

„Зеленчукопроизодството е сред най-засегнатите зе­меделски сектори в резул­тат на политическите и ико­номическите промени през последните 30 години“, ко­ментира доц. Божидар Ива­нов от Института по аграрна икономика. Той цитира дан­ни, според които спадът за­почва след 1989 г. и достига своеобразно дъно през 2013 г.

„През 90-те години на ми­налия век общият обем на произведените в страната зеленчуци е около един ми­лион тона, а след 2010 стига до около 450 хил. тона. От 2015 г. обаче се наблюдава лек ръст. Очаква се офици­алната статистика да отчете, че брутната продукция през 2017 г. се повишава, но това не е за сметка на основните зеленчуци – домати, крас­тавици, пипер, при които обемите намаляват, а е ре­зултат от по-високите цени през 2017 г. в сравнение с 2016 г.“, обясни доц. Божи­дар Иванов.

ЦЕНИ И ПРОГНОЗИ

Средногодишните цени на зеленчуците растат и това е световна тенденция. „По­треблението изпреварва търсенето, а разходите на земеделските стопани се увеличават. Оранжерийното производство ще нараства и това също е световна тенденция. Обяснението е в желанието на хората да консумират зеленчуци це­логодишно, а не само през определени сезони. Освен това оранжерийният бизнес е по-малко рисков от кли­матичните условия“, обобщи доц. Божидар Иванов.

По текущи прогнози на Центъра за икономически изследвания в селското сто­панство (САРА) общото про­изводство на домати през 2018 г. може да се понижи до 145 хил. тона, което ще бъде приблизително с 9% по-малко от реколта 2017, съобщи още доц. Иванов, който е и координатор на САРА. Според прогнозите спадът ще е по-голям при полските домати, при които очакванията за тази година са за 91 хил. тона, или с око­ло 11% по-малко от 2017 г.

Производството на краса­вици през 2018 г. ще е око­ло 58 хил. тона. „Отчетеният през миналата година ръст на количествата от открити площи, чийто добив достиг­на 15 хил. тона, няма да се повтори – тази година се оч­акват едва 9 хил. тона крас­тавици от открити площи“, съобщи доц. Иванов.

СУМАРНИ ПРИХОДИ – НАД 114 МЛН. ЛВ.

Сумарните приходи за 2017 г. на компаниите в топ 30, които произвеждат зе­ленчуци, надхвърлят 114 млн. лева срещу 111 млн. лева през предходната годи­на. Три фирми – „Агри­планет“, ЕТ „Йордан Величков – Влади“, „Оранжерии Гимел 2“, отчитат приходи над 10 млн. лв. през ми­налата година, което им определя място в челната тройка и общ пазарен дял от 26.5% в стойност. Други три дружества – „Грийнс“, „София кампо“ и „Алт Ко“ – са с обороти между 4 и 10 млн. лв. и държат 17.5% от пазара в стойност. Останали­те 24 компании са с обороти между 2 и 4 млн. лв. и са с най-го­лям пазарен дял – 56%.

Три дружества в класаци­ята са работили на загуба – „Агро омега“ (300 хил. лв.), „Бонония естейт“ (272 хил. лв.) и „Неотрон“ (34 хил. лв.). Най-голяма печалба отчитат „Грийнс“ (1.717 млн. лв.), „Аг­ро-ИД (1.009 млн. лв.) и ЕТ „Йордан Величков – Влади“ (831 хил. лв.).

Пет фирми в топ 30 са ми­кро- (с до 10 заети), 15 са малки (до 50 наети) и 10 – средни (до 250).

ТОП 3

Лидерът в класацията – „Агрипланет“, с. Шишманци, общ. Раковски, е италианска инвестиция. Компанията е собственост на Алфредо Серена, Андреа Бертонаци, Диего Бертонаци, Еро Фабри­цио Фрески и Леонардо Фра­сони. Фирмата е утвърден зърнопроизводител за реги­она на Пловдив, но произ­вежда и зеленчуци – главно домати, пипер и патладжан. Продава на българския па­зар, а също и зад граница – в Италия, Румъния и др. През миналата година обаче ком­панията отчита по-ниски приходи и по-малка печалба в сравнение с 2016 г.

Спад в приходите и пе­чалбата за 2017 г. отчита и вторият в класацията – ЕТ „Йордан Величков – Влади“. Фирмата е със софийска ре­гистрация и търгува на едро със зърно, семена, фуражи и други суровини от растите­лен и животински произход. Компанията има собствена оранжерия в село Зверино, общ. Мездра, където произ­вежда зеленчуци при затво­рен цикъл – беритба, обра­ботка, фолиране, опаковане. Отглеждането става по ме­тода хидропоника, при кой­то растенията са във вода, а не в почва. Целият процес се управлява от модерни машини и компютърни сис­теми. От 2013 г. е изградена система SOL, с каквато мо­гат да се похвалят най-мо­дерните оранжерии в Евро­па. Тя служи за подхранване на растенията с въглероден двуокис, което увеличава добивите с до 40%.

„Оранжерии Гимел 2“ (3-о място) обаче отчитат ръст на оборотите и печалбата през 2017 за разлика от предход­ната година, когато компа­нията е работила на загуба. Дружеството е част от група­та „Гимел“, която обединява две оранжерии и създаде­ната през 2011 г. дъщерна „Гимел Европа“ с централа в Прага. От 2000 г. компания­та изнася биозеленчуци за Германия (където основен клиент е концернът REWE), Чехия, Австрия. През 2003 г. започва продажби в сканди­навските страни (чрез логис­тичен център в Холандия) и Англия. От 2013 г. има свое представителство в Буку­рещ – Румъния, където си партнира с Naturalia Group Romania. В България „Гимел“ започва с доставки за мага­зините на някогашната вери­га „Пикадили“, а сега работи с почти всички търговски вериги и с биомагазини. За вътрешния пазар е пред­назначена и продукцията от внос на биопродукти – част от дейността на групата.

ОРАНЖЕРИИ И ПОЛЯ

Оранжерии „Грийнс“ – Пър­вомай, са четвърти по при­ходи през миналата година. Построени са през 1966 г. под ръководството на френ­ски и холандски специали­сти. Сега са собственост на Йордан Александров Ба­лабанов, Николай Стоилов Вълчев и Христо Стоилов Вълчев. По данни на фир­мата зеленчуците – крас­тавици, домати, чушки, се отглеждат на 630 декара земя, върху която са изгра­дени 300 декара оранжерии от стоманено-стъклени кон­струкции, които са изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес. С европейски средства е обновен манипулационен цех с нови сортировъчни и опаковъчни машини и хла­дилна камера. Клиенти на фирмата са най-големите търговски вериги. „Грийнс“ е една от малкото български фирми със сертификат за добри земеделски практики GlobalGAP.

Със собствена оранжерия разполага и „Алт Ко“ – Кресна (6-о място). Според инфор­мацията в сайта на компани­ята тя произвежда домати и краставици върху площ 120 декара и добива от декар средно по 30 тона домати и 22-24 тона краставици. Оранжери­ите са стро­ени през 1968 – 1972 г., а средно­годишният добив от тях е към 3000 тона. Поло­вината от количество­то остава за българския пазар, а ос­таналата част се изна­ся предим­но в Пол­ша, Чехия и Румъния. Компанията отчита по-висо­ки приходи и близо 10 пъти по-висока печалба (до 614 хил. лв.) през 2017 г.

Парникови зеленчуци произвежда и „Росела“ АД – Симитли (13-а позиция). Оранжериите са създадени в изпълнение на решение на Министерството на зе­меделието от 1958 г. за из­ползване на геотермалните води в страната на базата на холандския опит. Общо за­строена площ е 31 дка, вър­ху които се отглеждат крас­тавици от различни сортове.

„Мело 98“ ООД – Сандан­ски (22), също е сред го­лемите производители на оранжерийни зеленчуци в страната. Съдружници в компанията са братята Пла­мен и Красимир Малчеви.

В класацията влиза и „Траяна агро“ (14), която от 2006 г. произвежда свежите зеленчуци за консервната фабрика „Дерони“. Обработ­ваемите земи са на площ около 3150 дка и позволя­ват на „Дерони“ не само да осигури суровините за свои­те продукти, но и да продава на други производители на свободния пазар. Фирмата сама отглежда разсада за различните култури – чушки, домати и патладжани, като разчита на специална систе­ма за контрол на влажност, температура и почва. Собст­вени лаборатории позволя­ват на компанията да прави всяка пролет пълен анализ на почвата и да анализира хранителните елементи в нея. Във фирмата е изгра­дена система за проследяе­мост на процеса от самото начало до експедицията на продуктите и издаването на съответния сертификат за съответствие на зеленчуци­те. Дружеството разполага със съвременна специали­зирана земеделска техника, необходима за зеленчукоп­роизводството.

Лек спад на приходите и на печалбата през 2017 от­чита и ЕТ „Спас-Сюлейман Джамбаз“ – с. Зимница, об­щина Стралджа (9-о място). Компанията се занимава с тютюно- и зърнопроизвод­ство, но освен това отглеж­да и нахут сорт азкан, прите­жава собствена дестилерия и е сред големите произво­дители на етеричномаслени култури.

Производителят на карто­фи фирма „Агролоджик“ – с. Поповяне, Самоков (10), оба­че отчита по-високи прихо­ди до 3.225 млн. лева и лек ръст на печалбата през ми­налата година. По данни на компанията, в която съдруж­ници са Славчо Георгиев Червенков и „Агро лоджик“, тя е един от доставчиците на картофи за чипсовете на „Пепсико“ в Гърция.

ЕТ „ШАН – Шабан Рафет“ (16) е създадена през 1997 г. със седалище в Хасково, но с база в селскостопан­ския двор в с. Крушево, об­щина Първомай. Освен тю­тюн, пшеница, слънчоглед, рапица и сорго компанията отглежда и полски домати, както и червен пипер.

Земеделският производи­тел Неджати Халим Мехмед – с. Чернолик, обл. Силистра (17), също отглежда ечемик, жито, слънчоглед, но вли­за в класацията, тъй като е производител и на бобови растения.

Топ 30 включва и „Бонония естейт“ (28), която притежа­ва винарна и над 1100 дека­ра масиви с лозя. Съдруж­ници в семейната компания са Ангел Георгиев Йотов и Ивайло Ангелов Йотов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене