България отказа статут на избягалаот войната в Донбас украинка, живееща в Гърмен, била дошла да се омъжи

Татяна Кондратюк и дъще­ря й Ана живеят в Гърмен от четири години. От тогава се опитват да получат хуманитарен статут. Такъв обаче им е отказан от Дър­жавната агенция за бежанците (ДАБ).

Младата украинка идва в България на 2 ноември 2014 г. заед­но с 15-годишната си дъщеря, за да се спа­сят от войната в Дон­бас, Луганска област, която в онзи момент е в разгара си. Преди това чрез социални­те мрежи Кондратюк влиза в контакт с Алексей Науменко, ро­ден в Донбас, получил руско гражданство и живе­ещ в България от 40 години. Той им изпраща покана и пари, за да дойдат в страна­та и да си извадят визи.

Украинката подава молба за получаване на статут в ДАБ, който обаче бива отка­зан. Причината – според слу­жители на агенцията Татяна идва в България не защото търси спасение от войната, а за да се омъжи.

„В Украйна тогава имаше 42 милиона души. Няма ли хора, няма ли мъже там, та аз да идвам в България да сключвам брак? Да взема детето и да дойда в непозна­та държава“, пита реторично младата жена.

Сегашният й съпруг Алек­сей Науменко пък каза , че двамата са сключили брак много след като тя идва в страната – на 7 април 2015 година.

Двамата се свързват с ад­вокат, който ги съветва да заведат дело. Съдия Слави­на Владова от Софийския ад­министративен съд отсъжда в тяхна полза. Така Татяна Кондратюк е първият укра­ински гражданин, търсещ убежище в България, който осъжда ДАБ.

Агенцията обаче обжалва и Върховният администра­тивен съд отменя решението на първата инстанция. Две­те украинки се страхуват да не бъдат екстра­дирани в Украй­на, където според тях животът им е застрашен.

„Ако се върнат там животът на двете е в опас­ност. Татяна вече е обявена за „пер­сона нон грата“. Самият факт, че е омъжена за руски гражданин я пра­ви нежелана там. Спомняте си, пре­ди време Петро Порошенко обяви Русия за агресор“, разказа притесне­нията си съпругът ѝ Алексей Науменко.

„Непрекъснато летят само­лети там. Стреля се. Стените се тресат. Дъщеря ми Ана се криеше в мазето и пита­ше „Мамо, ще живеем ли?“, обясни още Татяна Кондра­тюк и допълни: „Според съда за мен няма опасност в Украйна. Аз мога да се вър­на да живея в друга част на страната, но там също сме нежелани. Една година ня­мах право да работя, докато не получих разрешение“.

Алексей Науменко не из­ключва въз­можността на съпругата му да бъде наложена и смъртна присъда, ако се върне в ро­дината си.

Пред двете украинки ос­тава възможността вице­президентът Илияна Йотова да се сезира и да извърши необходимото, за да могат да получат убежище и хума­нитарен статут в България. Разчитат и на съдействие от Министерството на външни­те работи. Алексей и Татяна недоумяват как сирийските бежанци получават ведна­га статути, а досега на нито един украинец не са дали такъв.

В подкрепа на жената и дъщеря й в Гърмен тече подписка. Подписи в тяхна защита започнаха да се съ­бират още в София, Сливен и други населени места в страната.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене