Красимир Коев: Ще има добри цени за гроздето

Обикновено Югозападна България в района на Мелник, Петрич,Сандански се слави като район, в който продължително времев годината няма дъждове. Тази година обаче и там дъждът удари.

Проливните дъждове, градушките и наводнения­та нанесоха щети върху 15-20% от лозовите масиви в България, които обхващат около 600 хил. декара пло­додаващи площи.

Инж. Красимир Коев, из­пълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) съ­общи това. За лозарите ав­густ е много важен месец. Това е времето, в което гроздето се налива със за­хар, масивите трябва да се опазят от болести, а на па­зара се формират изкупни­те цени за новата реколта.

– Г-н Коев, какви са Вашите очаквания за производство­то на грозде тази година?

– Надеждата ни е да спрат най-накрая тези дъждове, защото земята се наводни и не може да попива вече. Градушките направиха ма­сирана атака тази година по земеделската продукция в България, в това число и по лозовите масиви. След таки­ва дъждове лозарите трябва веднага да влязат да пръс­кат, защото тръгват сиво гниене, черно гниене, мани и други.

Земята просто не може да изсъхне. Някои прибегнаха до пръскания с хеликоптери, само и само да спасят ло­зовите масиви. Оттук ната­тък се надявам, че времето трайно ще се пооправи. Да няма повече такива пролив­ни дъждове. Сега е момен­тът, в който гроздето налива захарта. Очакванията ми са това, което се е запазило от градушките и от болестите, поне то да узрее, както тряб­ва, така че да приберем ху­баво грозде.

– Според някои прогнози реколтата ще е, колкото ми­налата година.

– Не смея да се наема с про­гнози за количествата. Има още един месец до разгара на гроздобера. Дано приро­дата да бъде с нас, Господ да е с нас, да запази неща­та така, както са например в днешния ден – с високи тем­ператури, без валежи, за да можем да при­берем хубаво грозде – и като количество, и като качество.

– Какви са ма­щабите на по­раженията от градушките в страната?

– В различ­ните части на страната има силни пораже­ния. На места – цели лозови масиви, други са частично по­вредени. Някъ­де гроздето из­цяло е паднало заради интен­зивността и големината на града, който е бил. На други места гроздето е повредено от градушките. Едно 15-20% от лозовите масиви постра­даха от градушките тази го­дина. В сектора са 600 хил. декара плододаваща земя.

Имаше и доста големи наводнения. В Бургаския ре­гион бяха отнесени лозови масиви. Площите са отно­сително малко, като количе­ство, но при тях тази година добивът е нулев. Лозата е култура с дълбока коренова система. Като мине водата, вълната отнася стълбове, подпорни конструкции и всичко пада долу на земята. Хората не могат да влязат вътре, защото е мокро. Един от нашите лозари ми каза: „В лозето ми скачат жаби. Локвите се като блато, аз не мога да вляза, да го изпра­вя, та камо ли да го суша.“ С всички култури е така, но за съжаление и нас не ни пожа­ли.

– Каква е картината по ре­гиони?

– Общо взето, няма регион в страната, където да не е паднала градушка и да не е поразила лозя частично или със средно голям мащаб. Няма точка в страната, къ­дето да не са паднали про­ливни, интензивни валежи. Обикновено Югозападна България в района на Мел­ник, Петрич, Сандански се слави като район, в който продължително време в го­дината няма дъждове. Тази година обаче и там дъждът удари. Хората пръскат с хе­ликоптери и там, и във Вар­ненско – който може да си го позволи. Който не може, изчаква да изсъхне земята.

– През този месец стопани­те очакват първите сигнали за цените за новата реколта.

– Цените са пазарна функ­ция на търсенето и на пред­лагането. През последните 8-10 години у нас създадо­хме заедно – самите гроздо­производителите, винопро­изводителите и ние като Агенция, една стройна орга­низация да има спокойствие при прибирането на реколта­та. Да няма прекупвачи, да няма хора, които извиват ръ­цете и ограбват труда на ло­зарите и на хората, които ча­кат цяла година, за да може да си приберат гроздето и да изкарат някой лев.

Говоря за директното предлагане и купуване от търговци и винопроизводи­тели. Това сме го осигурили с помещения, с полиция и жандармерия дълги години вече работим заедно. Така че човек, който си отгледа и си прибере лозето, ще си продаде гроздето на хубави цени. Дори и да има много грозде, дори да е с изключи­телно високо захарно съдър­жание, стопанин, който е отгледал хубаво грозде, той винаги ще си по­лучи много висока цена. Няма такива, които да продават на загуба. Това ис­кам да подчертая.

– Кое Ви дава та­кава увереност?

– Винпромите имат своите про­дажби, няма за­труднения със за­стояли количества вино, които да носят трайни загу­би на производи­телите. Така че за гроздето от нова­та реколта ще има търсене, ще има цената. Надявам се, че кампанията ще мине спокой­но, ще направим хубаво вино и ще посрещнем нуждите на па­зарите.

Организацията вече сме я направили, имаме срещи с бранша, с бизнеса, така че смятам че обстановката на този етап е спокойна. Един­ственото, за което се молим всички заедно, е просто вре­мето да се задържи слънче­во, да не вали. Да не падат повече градушки, да няма такива проливни дъждове, които бяха направо водопа­ди.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене