Задава се енергийна криза на Балканите

електропроводи

Очертава се сериозна енергийна криза на Балканите с недостиг на ток в следващите шест месеца, предупреди в свой доклад Световната банка. Документът анализира последствията от проливните дъждове и тежките наводнения в региона през последните три седмици. В него, експертите на СБ прогнозират и забавяне на икономиката на балканските държави.

По официални данни, до момента,  при наводненията и свлачищата са загинали над 50 души – в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия. Порои и приливни вълни унищожиха хиляди къщи, пътища и мостове. Наводнени бяха и огромни площи от обработваема селскостопанска земя.

Сърбия и Босна и Херцеговина са държавите, които пострадаха най-сериозно при наводненията. Властите в Белград и Сараево определиха природното бедствие като „най-катастрофалното за последните сто години“. Щетите в тези държави се оценяват на стотици милиони евро. Според сръбския премиер Александър Вучич те могат да достигнат и 1 милиард евро.

Производството на електрическа енергия в Сърбия спадна с 40 на сто заради  двуседмичното прекъсване на работата на централите на нейна територия. Аналогични проблеми с производството и доставката на ток възникнаха и в съседните страни – Хърватия и Босна и Херцеговина.

Тежкото природно бедствие ще продължи да затруднява работата на електрическите централи заради наводнени мини, коментира директорът на Световната банка за Югоизточна Европа Елан Голдщайн.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене