Започва маратон от преговори за разпределяне на най-високите постове в ЕС

знамена

В Брюксел днес стартира маратонът от преговори за разпределяне на най-високите постове в Евросъюза след европейските избори. В него ще участва и България, като преди това премиерът Пламен Орешарски ще обсъжда енергийни проблеми с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, съобщи БНР.

Срещата е инициирана от българска страна и специална тема в нея ще бъде проектът „Южен поток“. Междувременно, още вчера българското представителство на проекта обяви, че ще даде пресконференция в ранния следобед днес.

Разпределяне на 4-те главни ръководни позиции в ЕС или кой да застане начело на Европейската комисия, Европарламента, Европейския съвет и Европейската дипломатическа служба ще е в центъра на започващите днес в Брюксел срещи и дебати.

Кандидатурите за нов лидер на следващата Европейска комисия ще бъде обсъден първо в Европейския парламент от досегашните лидери на политическите групи и досегашния председател на Европарламента Мартин Шулц. Той  е претендент за поста, но ще трябва да постави на дневен ред и кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, номиниран от победилата в изборите Европейска народна партия.

Дискусиите ще продължат по-късно през деня със срещи на върха на ЕНП и Партията на европейските социалисти, където България ще бъде представена съответно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПЕС Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски.  По-късно следва вечерно заседание на държавните и правителствените ръководители на 28-те в Европейския съвет. На този етап няма да се вземат решения, а ще се дискутират само принципни положения.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене