Connect with us

Разследване

Реакция! Шефът на БАБХ – Благоевград : Тръгва проверка за качеството на местните “био храни” – Осиковско сирене, Баничански кашкавал….

Published

on

След скандалната публикация след изследванет она вестинк Топ Преса – югозападния таблоид, Аганцията по безопасност на храните – Благоевград, ще стартира проверка. Преди десетина дни от страниците на най – четеният вестник в югозапада, излезе новината за именитите продукти в региона на Гоце Делчев – «Осиковско сирене», месни продукти «Бай Лазар», сирене и кашкавал от Баничан, Мосомишко месо и пр. с доказателства от свидетели че тези продукти  превърнаха в празни изрази, а собствениците си накупиха луксозни коли за сметка на качеството!

Измамени. Така се чувст­ват потребителите на хра­нителни продукти в района на Гоце Делчев. Констата­цията е на вестник Топ Пре­са – югозападният таблоид и е следствие проучване на пазара сред мест­ните по­требители. Проучва­нето беше направено след реди­ца сигнали в редак­цията на медийна­та група, издаваща вестника за това, че повече по­знати уж добри хранителни продукти започват да губят качеството си…

Става въпрос за хранител­ни стоки които до скоро бяха познати като „топ“ продукти, качествени и изключител­но добри…. По познатата схема след налагането на търговската марка, обаче въпросните продукти вече се предлагат с влошено ка­чество. Един от най-изра­зителните примери за това производително безочие е така известното „осиковско сирене“. Мандра в гърмен­ското село Осиково, за нула време направи уникално име, в местния хранителен бранш, предлагайки млечни продукти, с уникално качест­во за цената си. Сиренето на въпросната мандра познато повече като „Осиково“ ста­на истински хит. Последно време обаче продуктите на въпросната мандра, се пред­лагат на масовия потреби­тел със силно намалено ка­чество. „Собствениците на мандрата бързо намериха складовете за сухо мляко в София…“ споделят ни местни потребители къде с ирония къде с разочарование.

След като множество от нашите читатели реагираха докта активно по този наш матерял, редакционният съвет на Топ Преса се обърна към местната институция отговоряща за контрола по качеството на храните с ръководител доктор Михаил Бащавелов. От кабинетът на доктор Бащавелов ни увериха че, въпросните производители и споменатите продукти ще бъдат проверени и ако не отговорят на изискванията на българското законодателство, дори спрени от производсттво. Очаквайте резултатите от тези проверки!

ЕТО ОТ КЪДЕ ТРЪГНА СКАНДАЛА:

Именити продукти в региона на Гоце Делчев се превърнаха в празни изрази, а собствениците си накупиха луксозни коли!

Разследване

СКАНДАЛ! Отровни сандвичи продавали търговци край училища в Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Благоевград!

Published

on

Пакетираните сандвичи съдържат химикали в изобилие. Това e установило проучване на Асоциация „Активни потребители“ за качеството на храните, изпратено до Топ Преса. В тях масово има палмова мазнина, нишесте, оцветители, декстроза, млечен протеин, гума гуар (вид стабилизатор) и др. Рекордът държи сандвич с пилешко месо, в който са установени 35 добавки и подобрители, известни като Е-та.

„Активни потребители“ са изследвали съдържанието на 36 различни марки готови сандвичи, продавани около училищата в 6 града срек които са Петрич, Сандански, Гоце Делчев и Благоевград. За целта „тайни клиенти“ са купили мостри от заведения и павилиони в радиус до 100 м от училищата, където децата често пазаруват.

66% от етикетите върху опаковките на изследваните сандвичи са нечетливи или непълни. В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки, което също е нарушение. Употреба на зеленчуци в повечето сандвичи няма или има само като декорация. Само в две марки количеството им надхвърля 10% от общото тегло.

Всички сандвичи са приготвени с индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон, съдържащи множество технологични добавки, известни като Е-номера. Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя Е-та.

Една от закуските – с пиле в сладко-кисел сос, има 35 различни Е-та, а най-чист е сандвич с моцарела, който има само 5 добавки. „Всички тези „подобрители“ са разрешени за влагане в храни, но нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл?“, питат от „Активни потребители“.

В продуктите има средно по 5,3 заместителя (когато естествената суровина се заменя с промишлено произведена) – различните типове нишестета, палмово масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Откриват се средно 2,6 консерванта, като най-често се срещат нитритните съединения, влагани в колбасите. Средно в сандвичите има по два оцветитителя, като в някои са открити пет различни бои.

В половината от опаковките се открива палмова мазнина. Обикновено тя е в заместител на маслото, в майонезата, в кетчупа или в друг сос. Има и доста сгъстители – до шест в някои от мострите. Това са химикали, използвани за сгъстяване и задържане на вода – в сосовете и мазилата. Освен за търговския вид гелосващите агенти помагат за повишаване на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

В този „химически вид“ сандвичите определено не са здравословната храна, нужна за правилното развитие на децата, коментират „Активни потребители“.

Експертите от организацията са установили, че обикновено около всяко училище има няколко обекта, в които се продават пакетирани сладкиши, чипсове, солети и подобни.

На второ място са приготвяните на място храни –  дюнери, пици, тостове, принцеси, хот-дог, спагети, банички, кифли и др. За съжаление при тези храни е трудно да се разбере каква химия съдържат, защото дори нямат етикети. Основен риск при тези обекти е лошата хигиена.

Continue Reading

Разследване

Следователи и полиция подновиха издирването на изчезналия на 31 юли Янек Миланов

Published

on

Водолази от Монтана с лодки влязоха отново тази сутрин в язовир “Дяково” да търсят тялото на изчезналия Янек Миланов от Дупница.

За последно той е видян на 31 юли да се качва в джипа на Васил Капланов на път за с. Крайници.

Автомобилът на Янек Миланов е увреден-надраскан, със спукани гуми и запушен ауспух, докато той е във Франция. Изчезна при посещението си в Дупница, след като поискал среща с Капланов, за да му обясни, че връзката му с жена му е приключила.

Тялото на Янек бе търсено в яз. Дяково, водоемите край Дупница, както и край с. Крайници. Масовите претърсвания започнаха след намесата на главния прокурор Иван Гешев, но до този момент няма развитие.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al