Архитекти подеха каузата на медийна група Топ Преса да се възстанови рушащият се храм в Гърмен!

Уникалният 120-годишен храм „Свети Великомъченик Георги“ в село Гърмен, който е паметник на културата, фа­тално се руши. За това алар­мираха от Камарата на ар­хитектите в България (КАБ), позовавайки се на молбата на Църковното настоятел­ство на неврокопската све­тиня, отправена към всички родолюбиви българи и не­правителствени организа­ции да съдействат за спася­ването на възрожденската църква.

Трикорабната псевдобази­лика е построен през 1898 г. върху руините на по-стара култова християнска сграда.

 

Интересното за нея са ин­териорът и иконостасът. Ар­кадата на централния кораб е изписана с медальони. Го­лемият иконостас имитира мраморен. Царските двери са резбовани с плитка резба и имат иконни изображения. Някои от иконостасните ико­ни са от 1836 г. – наследство от предходния по-малък храм, а другите – от 1868 г., са дело на Серги Георгиев, представител на Банската худо­жест­вена школа. Той е смятан за зограф пионер, тъй като се опитва да вкара живот в църковната живопис, придавайки чувства на из­раже­нията и дви­жени­ята на хора­та.

По­след­ната църковна служба в рушащия се днес храм е било празнич­ното църковно служение на Великден през 2003 г.

Църковното настоятел­ство се е обърнало за по­мощ към всички държавни институции – Министерския съвет, Народно събрание, Министерството на култура­та и др., с молба да се спаси и реставрира църквата.

Досега е получен отговор единствено от Министер­ството на културата с обяс­нението, че храмът е общин­ска собственост и грижата за него е на общината.

Лили Цветкова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене