Благой Калпачки: Характеристика на двигателните качества и тяхното проявление и развитие в бокса

Физическата подготовка – това е неизменна част от тренировъчния процес в съвременния бокс, която обуславя до голяма степен резултатите от състезателната дейност на спортистите. Двигателните способности на боксьора се проявяват чрез физическите му качества, такива, като сила, бързина, издръжливост, ловкост, гъвкавост, а така също и чрез тяхното съчетаване.

Както вече подчертах в предишните си статии, спецификата на бокса е обвързана с изключителното разнообразие на двигателните действия на състезателите.

Двигателната дейност на боксьорите е твърде специфична, тъй като тя се характеризира с високи нива на екстремалност и интензивност на натоварванията.

Силата е двигателно качество, което е първоизточник на човешките движения, фактор за високите спортни постижения.

Д. Дашева дефинира силата като способност (двигателно качество) на човека да въздейства или да противодейства на външни съпротивления за сметка на мускулни усилия (напрежения).

Динамичната (експлозивна) сила има приоритетно значение при ударите в бокса и представлява онова максимално значение на силата, което може да развие даден мускул (или мускулна група) за възможно най-кратък времеви период.

В бокса, както и в други спортове, дигателната активност протича в зоната на максималните и субмаксималните мощности – от 2-3 сек до 4-5 мин, което е свързано с възможностите на организма за работа в анаеробни условия. Специфичната издръжливост в тези случаи се определя като скоростна, скокова или силова издръжливост (Дашева и др., 2015:94).

За боксьора е характерна динамичната сила, развиваща се при изпълнението на следните двигателни действия: удари, защита, придвижване.

Ударът е основният компонент на аматьорския бокс. За да бъде ефективен, той изисква високо ниво както на скоростта, така и на мощността. Той е изключително динамично и кратко действие, което се случва за много кратък период от време; по този начин той е основна функция на високо енергийната фосфатна система.

Развиване на силата в аматьорския бокс

Боксът е динамичен спорт, което налага използването на балистичен тренировъчен подход като: плиометрия, медицинска топка, и взривно вдигане на тежести. В миналото този подход е бил избягван заради страха от прекалено развитие на мускулите на боксьорите. За щастие много проучвания показва…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене