Рекорд на евровота! С над 300 000 лв. партиите в пиринско законно 7500 гласа

4f9a8b116904d1db7b607bd33bd6790093ea0cfe2-623x380

Над 300 000 лв. платиха за евроизборите вчера в Пиринско политическите партии само за хонорар на армията от застъпници, наблюдатели и представители. По неофициални данни на РИК Благоевград като такива са регистрирани около 7500 ду­ши, а по доброволни призна­ния на щабовете на политичес­ките партии средната цена за вербуване на застъпник, наб­людател или представител се движи между 30 и 70 лв. Ос­новните играчи в евроизборите са с горе-долу изравнени си­ли в ангажирането на твърдо платеното ядро. Коалиция за България на територията на цялата Благоевградска област има официално регистрирани 530 застъпници и 30 наблюда­тели, които работят за непра­вителствени организации, като ГИЗДИ, която прави паралелно преброяване.

Най-новият и агресивен иг­рач на политическата сцена, партията на Николай Бареков  ББЦ, в коалиция с ВМРО, ЗНС и „Гергьовден“, е регистрирал 500 застъпници за областта и още 491 представители. Те са и най-щедри в плащането – да­ват по 50 лева на калпак плюс ангажимента, ако в съответна­та секция надхвърлят очаква­ната подкрепа за формацията, да им дадат бонус от 20 лв.

Другият политически колос ГЕРБ, не успя да предостави данни за броя на застъпници­те, но при уговорката, че имат по един във всичките 543 сек­ции на областта, това означа­ва, че такъв е и броят им. От­делно от тях имат и регистри­рани 305 представители, само в община Благоевград те са 117, а по непотвърдена инфор­мация партията на Бойко Бори­сов е плащала между 25-30 лв. за ангажимента.

Голяма изненада са на пръв поглед малката и нова форма­ция АББ на президента Георги Първанов – в Пиринско те имат 460 застъпници и над 30 наб­людатели, които работят за коа­лицията. На тях се плаща твър­до по 30 лв. В община Благоев­град „Атака“ са регистрирали едва 20 застъпници, 32 наблю­датели и 6 сътрудници, КОД-БГ съответно 37 застъпници, БАС­ТА – 49 застъпници и 193 наб­людатели, независимият Виктор Папазов -1, и Партия на зеле­ните – 12. Реформаторският блок няма нито застъпници, ни­то наблюдатели, а само 340 представители, на които плащат по 30 лв. Доста по-скромно е „Синьо единство“ на Надежда Нейнски, които са изпратили неколцина симпатизанти да обикалят секциите без пари, на добра воля. От ДПС не успяха да предоставят официална ин­формация като останалите ос­новни партии, но се предпола­га, че и при тях застъпниците са минимум около 400. При общо 287 118 имащи право на глас избиратели за евровота в Пи­ринско изложената статистика показва, че на 40 гласопода­ватели се пада по един платен от всяка партия наблюдател, застъпник или представител, който, предполага се, има за основна цел да следи да не се опорочи изборният процес в ущьрб на субекта, който го е наел. А реално от него се оча­ква да активира около себе си още гласове в полза на своята партия. Чрез това твърдо платено ядро формациите реално си гарантират лоялност и прогнозируем брой избиратели. Мини­малните изисквания в повече­то формации са всеки един платен да се отблагодари с ми­нимум 10 гласа, които да дове­де в партията.

Новост в тези избори, спо­ред промените в новия Изборен кодекс, са точно тези три кате­гории законно платени гласове застъпниците, които се назна­чават от РИК по предложение на политическите партии, наб­людателите, които се предлагат от партиите и се регистрират от РИК, и наблюдателите, които са почти същото, с тънката разли­ка, че не ги назначава РИК, а само ги регистрира, един вид имат по-голяма-свобода да се придвижват от «екция в секция и следят за изборния процес на територията на избирателния район. Що се отнася до пред­ставителите, те са т.нар. трети политически пол, т.е нещо средно между двете, без да е ясно точно какво.

В цялата страна за вчераш­ния изборен ден са били регис­трирани общо 55 000 наблю­датели от 36 организации. Са­мо за сравнение, на последни­те парламентарни избори през 2013 г. техният брой е бил ед­ва 14 000. Дали нововъдението ще гарантира в по-голяма степен прозрачността в гласу­ването, или просто ще разто­вари от отговорност партиите, като им развърже ръцете да ку­пуват законно, е въпрос, кой­то е дискусионен. Като се взе­мат предвид и легалните раз­ходи на членовете на РИК, ЦИК и пр., където всички основни партии имат свои представите­ли, делът на т. нар. легално пла­тен вот с поправките в новия Изборен кодекс, се покачва, което не говори особено в пол­за на демократичност на про­цедурата. А и разходите са се­риозни – председателят на РИК получава месечно възнаграж­дение от 931 лв., заместникът му – 888 лв., а редовите члено­ве по 846 лв. Само в Благоев­градска област РИК е 19-членен. Отделно в деня на избо­рите всеки от членовете на СИК получава между 46 и 56 лв. и така само за представителите в РИК и СИК в Пиринско са оти­шли още 30 000 лв. Не са за пренебрегване и скритите хар­чове на партиите – за храна на членовете на СИК, за тран­спорт, мобилни услуги в деня на вота и пр.

Пет формации – ГЕРБ, Коа­лиция за България, ДПС, „Бъ­лгария без цензура“ и Рефор­маторският блок, ще изпратят свои представители в Европей­ския парламент, сочеха резул­татите до редакционното прик­лючване на броя.

По данните на „Алфа рисърч“ с най-висок резултат от евровота е ГЕРБ – 28.4%, след­ван от Коалиция за България – 21.6%, ДПС -15.5%, „България без цензура“ – 9.9%, и Рефор­маторски блок – 6.8%. В ман­дати това означава, че ГЕРБ ще изпрати шестима представите­ли в Европарламента, БСП – 5, ДПС – 3, формацията на Баре­ков – 2, а Реформаторският блок -1.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене