Connect with us

Анализи и Коментари

Ректорът на ЧВУ – „Колеж по туризъм”-Благоевград проф. д-р Васил Жечев пред Югозападният таблоид Топ ПРЕСА

Published

on

проф. Васил Жечев

–          ЗА КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЛАГОЕВГРАД

–          ЗА БЪДЕЩЕТО

–          ЗА СЪВРЕМЕНИЕТО И РЕАЛНОСТТА

–          ЗА ВРЪЗКАТА МУ С ЮЗУ И КОЛЕЖА ПО ТУРИЗЪМ – БЛАГОЕВГРАД

–          ЗА ПРОБЛЕМИТЕ ВЪВ ВЪСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

 

ЕДИН ОТ НАЙ- КАЧЕСТВЕНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ В БЛАГОЕВГРАД ПРОГОВОРИ ПРЕД ОТГОВОРНИЯТ НИ РЕДАКТОР ИНА КОКОВА

Ректорът на ЧВУ – „Колеж по туризъм”-Благоевград проф. д-р Васил Жечев е завършил II ОУ и Механоелектротехникума в Благоевград, а висше образование във ВИФ „Г. Димитров” в София. През 1973 г. още като ученик в IV курс и юноша е част от отбора на ФК „Пирин” /Благоевград/, който влиза от „Б” в „А” ПФГ. Не е забравил и наградата, която всички футболисти получават тогава за успеха си от Гълъб Георгиев – часовник „Пальот”.

През миналата година проф. Васил Жечев бе преизбран с 19 гласа за ректор на Колежа по туризъм. Той оглави висшето учебно заведение за втори път. Неговата идея за бъдещето на Колежа е той да се превърне в първият българо-руски университет в България.

–    Как оценявате изминалата  кандидат-студентска кампания в Колежа и доволен ли сте от броя на приетите студенти?

–    За разлика от миналата година тази година е по-слабо, защото не тайна, че има криза в България и това се отразява и на кандидатите. Факт е, тъй като преподавам и в ЮЗУ, и там има близо 500 места незаети и повече, говори за един отлив на младите хора да кандидатстват. Аз това го отдавам на финансовата страна, а не на това, че не желаят да продължат образованието си, да вървят на горе, за да станат по-образовани.

–    Има ли интерес от чуждестранни студенти към Колежа?

–    Радвам се, че освен с Украйна, с които работим вече четвърта година, от Павловския университет в Украйна, всяка година има около 40 или 50 студента, имаме интерес и от Македония. Радостно е, че преди няколко дни получихме официална покана за съвместна работа с Държавния университет по туризъм в Москва. За мен това е нашия пазар, говоря за пазара на образованието, образно казано, с Русия, защото това е една необятна страна. Преди 7-8 месеца сключихме и договор с представители от Китай. На първо време имаме 10 човека заявени. Документите им се обработват, но процедурата е малко по-тежка там, тъй като все пак това е Китай. Ако запишем тези, които ще преминат курс по български език, очаквам там да ударим също така един джакпот, защото те са милиард и триста милиона, не говоря за хиляди, да дойдат 100-200 човека за нас ще бъде пробив, защото така става – които видят, които почнат, говоря за тези китайски студенти, те ще разкажат на други и така ще тръгне.

–    Висшите училища в България са 52, как ще накарате студентите, един 18-19 годишен ученик, току що завършил, да избере Колежа по туризъм? С кое Колежът по туризъм се отличава от останалите висши заведения?

–    Ние поддържаме връзка, ходим по училищата, които са по туризъм,  разясняваме какво правим при нас и защо ни избират. Благоевград си е академичен град, атрактивен, нашите кадри, 90%, които завършват, намират своята реализация. От най-добрите хотели идват и се обучават тук. Ние имаме много кадри и на Банско, и на Боровец, и в Девин. Наши кадри ръководят тези хотели, оценяват ги собствениците. Имаме купища подкрепителни писма за това, че политиката на нашето образование е правилна. Другото което е, че при нас в Колежа преподават преподаватели от  ЮЗУ, които са водещи в България за туризма. Също и от СУ имаме водещи преподаватели.  Тази връзка между бакалавърската степен и магистърската, която е в ЮЗУ не е изкуствена, за да се пренастройват нашите студенти, а тези, които им преподават тук, при нас продължават за магистърска степен и най-вече ние имаме договор. Откакто аз съм ректор, вече 5 година, с ЮЗУ работим заедно, те са ни така да се каже като по-големия брат и това е нормално и така трябва да бъде, защото ЮЗУ е един сериозен университет. Ние не сме под неговата шапка, но тази връзка по научно-образователните дейности, които извършва Колежа, са неразривно свързани с ЮЗУ, може би това кара нашите кандидат-студенти да се насочат към нас. С идването и на чуждестранните студенти от Русия, от Китай. С Турция ще направим с един от най-големите квартали в Истамбул, който е населен с български турци, над 3 милиона е  този квартал. С кмета имахме срещи, много важни, много интересни и който твърдо желае в областта на туризма точно с нашия Колеж да поддържа сътрудничество и да имаме студенти от Турция.

–    Как оценявате материалната база на Колежа?

–    Преди да стана ректор, Колежът се е лутал от място на място, тръгвайки от Банско и идеята на времето е била да бъде в Банско, но поради някакви обстоятелства, аз не съм участник в онези събития тогава, Народното събрание решава да бъде Колеж по туризъм със седалище в Благоевград. Тогава се прави една голяма грешка от ръководството – взимат база в Рила, която Националната агенция по акредитация не приема. Също са закупили и сграда в село Бело поле, в средата на полето – абсолютна грешка. В полето можеш да гледаш крави и овце, но не се прави висше образование. Тази сграда е взета за близо един милион, плюс тази в град Рила. Като станах ректор, казах, че мястото на Колежа по туризъм е в Благоевград и го направих. На първо време в тази сграда сме под наем. Имаме закупена сграда в т.нар. „Емигел”, където беше на времето от г-н Валери Байрактарски, който е член на настоятелството и идеята ни е в близко време, защото трябва да се отървем от Бело поле, а Рила още виси на главите като воденичен камък, идеята ни е в близко време да направим постъпки да закупим тази сграда. Смятаме, че с материалната база ще решим въпроса. Евентуално с Русия, с Турция, тази база може да вземе и нещо друго с идея евентуално да се направят и други неща. В много добри отношения сме с ръководствата в Сандански – в лицето на кмета Андон Тотев и тъй като преди много години за 8 години съм бил футболист в гр. Сандански и от тогава датира нашето приятелство. Знаете, че около Сандански, Мелник, Рожен, това са прекрасни места за туризъм, в Сандански – спа туризъм, открихме център по научно-практическо образование към Колежа по туризъм. Той е факт и още на пролет ще има задочни студенти, които ще провеждат част от очните си занятия в град Сандански. В лицето на зам.-областния управител, г-н Дурчов, както и направих срещи с кмета на гр. Банско – Георги Икономов, идеята е също и там да има такъв център, защото няма нищо по-хубаво от това при толкова много хотели в Банско, при наличието на ски туризъм да нямаме също такъв център, както в Сандански. Ще вържем летния със зимния туризъм и става този затворен кръг, с цел това, което говорехме – какво ще накара студентите да дойдат при нас. Според мен образованието не е да си стоим в канцелариите и да чакаме. Ние трябва да отидем при студентите. Нашият студент е това, Банско – хотели, ресторанти, ски бази, Сандански – хотели, ресторанти, Рожен – религиозен туризъм, Мелник – винен туризъм, културен туризъм. Всичко това – да сме близо, да отидем в училищата, не да чакаме като чиновници и да регистрираме дали ще дойде или няма да дойде. Това е според мен бъдещето и ние сме тръгнали в тази посока.

–    Кои според Вас са проблемите на висшето образование в България и тези проблеми, които търпят неотложно решаване?

–     Според мен държавата трябва да дава повече пари за висшето образование и да се изисква критерия за кандидатстване – да не бъде всеки завършил студент. Знам, че за един студент в Американски университет се плащат 10 000 долара, а тук говорим за 1 000 лева. За какво говорим, какви иновации, какви съвременни неща? Нашето частно училище, реалната такса, ако трябва да се взима, съразмерна на нивото на нашия студент, е 10 000 лева на година, защото с новостите, с комуникациите, всичко е в интернет, лекционни курсове, всичко може да става на работното си място. Нашата такса е 1 000 лева, държава не помага, никой не помага! За какво говорим?! Намаляване на университетите, може би едно окрупняване, защо не разрешават? ЮЗУ е държавен университет и ние да сме част от ЮЗУ с частно публично партньорство, да го узаконят, ние да сме под шапката на ЮЗУ и тогава става и малко по-сериозна работата. За мен е това, както се казва с „трици маймуни да ловим” и понеже нашето е туризмът, да получим практиката. Така оцеляваме.

–    Всъщност, според мен, един от най-големите проблеми на университетите в България е, че това, което учат студентите, и практиката са много различни.

–    Абсолютно сте права. Поне при нас това, което го учи, веднага го прилага, защото имаме и по практика сериозни хора, които са водещи в България по готварство, по кулинарство. За това оцеляваме и за това имаме и кандидати. Тук се прави стратегия за 20 години, за 50 години – намаляване на кандидатите, отсяване, плановост, трябват ни толкова готвачи, толкова компютърни специалисти, но за тях даваме със заплата му, със стипендията му и фирмите да участват. Фирмите трябва да дадат, ето ти, моето момче, даваме ти 200 000 лева, но на този човек, залагат на него и ние го обучаваме.

–    Как гледате на непрекъснатото изтичане на кадри от България в чужбина, като визирам не само студени, но и преподаватели?

–    Как да Ви кажа, аз съм професор, да кажем заплатата ми е 1500 лева, мои колеги в Германия, в Испания, във Франция получават 15 000 евро, за какво говорим?

–    Да не говорим, че в чужбина преподавателската професия е една от най-уважаваните.

–    Тук като кажат, че си даскал, никой не те поглежда и за това студентът отива там, въпреки че образованието, смело трябва да кажа, нашето образование като образование е на ниво, но безработицата е голяма. Като завърши, къде ще отиде, работа няма. Произвеждаме учители, а места няма. Не се ли вкара бизнесът да участва в образованието, според нуждите, това вече е пазар. Не е, както бяхме преди 10 ноември – всичко да завършва! Не е задължително!

–    Как се управлява един университет, един колеж? С такт, с хитрост, с можене или може би има и някакви други тайни?

–    Най-вече се управлява с човечност. Един университет – това са студенти, това са преподаватели, това са служителите. Най-вече трябва да имаш колектив. Няма ли колектив, не става. Казано е – сам човек за нищо не става. Може да си най-голямата личност, но не си ли обединител… С всеки – от портиера до професора – да се държиш и да проявяваш качества за човечност, не става. Говоря за човешките качества. Разбира се, трябва да си пред целия този колектив, да си личност, иначе олеква цялата система и особено е важно стъпка по стъпка да се показваш в обществото, да показваш, че Колежът върви в правилна посока, че Колежът има своето място в град Благоевград, в академичния Благоевград. Това са нещата, но няма ли взаимност, няма ли я тази обратна връзка между преподаватели и ректор и ректорско ръководство, просто не става. Има ли междуличностни отношения, тръгва в друга посока, и това вече не е колеж, не е училище, а гнездо на оси.

–    БФС Ви удостои със златна значка, как се почувствахте в този момент?

–    Аз преди 10 години чествах 50 годишнина, и тогава пак бях удостоен със златна значка, защото бях част от екипа на проф. Иван Славков – бившия президент на футболния съюз и Олимпийския комитет, председател и постоянен член на МОК, и тогава, тъй като бях председател на футболните съдии, бях удостоен с такава значка. Това го бях изпитал вече, но след 10 години, след като в тези години аз малко се бях отдръпнал от футбола и се почувствах горд, че и аз нещо съм дал за развитието на футбола, както в Благоевград, така и в България. Преди един месец имаше общо събрание на Вихрен и аз бях избран за председател на управителния съвет, т.е. аз тази година се върнах към футболните ми страсти, защото Сандански е част от моя футболен живот, а и никога не съм прекъсвал връзката си със Сандански.

–    Навършихте 60 години, ако трябва да направите една равносметка на живота си до момента, бихте ли променили някои от постъпките си или бихте извървели отново същия път?

–    Не съжалявам за нищо. Пътят ми е бил такъв, какъвто трябва. Футболист – Пирин-Благоевград, Вихрен-Сандански, там станах и студент, завърших висшето си образование, напуснах футбола, не заради контузии, не заради това, че съм стар – на 28 години казах достатъчно, тъй като аз имах максимума. Напуснах и се отдадох на науката. От 1982 година съм асистент в ЮЗУ, там станах асистент, главен асистент, доктор на науките, доцент, професор в ЮЗУ, за да се стигне до този момент. Едно нещо съжалявам, че по-рано не се запознах с проф. Иван Славков. От 1995 година се познаваме, той бе велик човек. Много ми липсва сега. Това е за което много съжалявам, нищо друго!

–     С какво се забавлява проф. Жечев през свободното си време, ако имате такова?

–    Който казва – нямам време, само работя – това е според мен лъжа или не иска да е част от живота. Забавлявам се в заведения,  много често микрофонът е в нашите ръце, с приятели. Аз съм русофил, 200% русофил, обичам руските песни, обичам Русия и това не е от вчера, това е откакто се помня. Надявам се така да си умра. Много често мои приятели по телефона казват: „Търсим поручик Галицин!”, а не Васил Жечев и не е тайна за никого от моите приятели, че обичам веселието. Имам много приятели, сигурно имам и неприятели, но, както се казва, животът е кратък. И една сентенция, пак се връщам на Батето, той казваше: „Момчета, ковчегът ремарке няма, нищо няма да отнесете долу”.

Ина Кокова

Анализи и Коментари

Слух за починало момче след ваксинация подлуди Мосомище! Истината – пълни глупости!!

Published

on

Типично за консервативните общества, за заблудените хора, за вярващите в консспирации… в село Мосомище община Гоце Делчев от няколко дни насам витае смразяващ кръвта слух. 

Лична трагедия свързана с кончината на младо момче с корени от селото в живеещо в чужбина, се превърна в „дъвка“ на болни мозъци, които пропагандират, че момчето е починало след ваксинация с ваксина на Pfizer срещу COVID – 19. Тема която заслужава тотално неглижиране и публично порицание, тема която буди и съжаление към нейните „автори“, но от вчера месинджерите на медията ни направо пращят от алармиране с основен акцент – „що мълчим“. Защо сме били крили „истината“?

Каква „истина“ бе…?

Преди да разясним слручая, така както ние си знаем, ще се извиним на всеки, който се почувства засегнат от публикуване информацията за трагедията, която визираме. Въпреки че не споменаваме имена и подробности в село Мосомище и в Гоце Делчев повечето хора ще се сетят за какво става въпрос. Примете съболезнованиета ни всички опечалени и извиненията ни от името на простаците, които лъжат, че едно момче е починало след ваксинация с Pfizer.

ИСТИНАТА – слуховете са откровена лъжа. В тях няма и грам истина, дори буква, звук… Топ Преса направи и невъзможното но се увери напълно в твърденията си. Ако нямате съвест – имайте страх поне от Бога, тези които тиражирате подобни лъжи! Често нас медиите ни обвиняват в търсенето на сензации, но ето ви ярък пример кой и как ги прави тези сензации – простите, злобните и неграмотните хора. И не само тези които ги измислят – по виновни са тези които им вярват или по точно – иска да е вярно това което чуват. А това последното е болестно състояние от гледна точка на медицината.

 

Continue Reading

Анализи и Коментари

Росен Плевнелиев: Не можем да сме свободни в хаоса, нужни са правила

Published

on

Росен Плевнелиев (президент 2012-2017 г.) коментира политическите битки в предстоящите парламентарни и президентски избори.

„Много е важно да познаваме Конституцията, защото тя е правена от едни големи държавници, ползвала е най-доброто от опита на демократичните държави. Вярвам, че Конституцията на България е здравата основа, на която да стъпим. Разбира се и върховенството на закона“, посочи президентът Росен Плевнелиев в интервюто за национална медия. Той е категоричен, че не можем да бъдем свободни в хаоса. Нужни са правила и ред, изтъкна президентът.

„Държавният глава представлява, но не управлява държавата. Той представлява всички. Той е президент, който представлява единството на нацията в нейните различния“, уточни Плевнелиев.

По думите му президентът е най-доброто лице на държавата.

„Във вътрешнополитически план трябва да бъде символ на стабилност, на надграждане, на дългосрочните приоритети, на институции, на правила. Искрено се надявам, че хората ще гласуват на следващите избори проактивно. Ще се замислят и ще гласуват за този, който може да надгради демократични институции и може да представлява всички нас“, посочи Плевнелиев.

Президентът си спомни и за времето, в което е започнал бизнес в Германия.

„Отидох в Германия по скъсани дънки, нямах пари. Видях едни работещи институции. Видях как и на най-бедния и странния човек може да се помогне. Започнах собствен бизнес. Между Европа и САЩ има много пукнатини. Притеснен съм, че евроатлантическият съюз не е това, което беше“, подчерта Плевнелиев.

Държавният глава смята, че икономиката е в основата на успеха на обикновения човек, на нашата перспектива за просперитет и развитие.

„САЩ и Германия искат една успешна България. Ние сме потопени, нямаме план. Направете това, което правят германците. Да, народът вкара 6 политически партии в парламента. Какво правят те? Всяка една от тях търси диалога с другите“, каза Плевнелиев.

Continue Reading

Анализи и Коментари

Протестирайте срещу Кацаров! Но не забравяйте безумията миналата година!

Published

on

Помни ли някой как миналата година от София и градовете се излизаше през КПП-та с полицейски патрули и с попълване на декларация с каква цел пътувате? И ако не е основателна, ви връщат.

Как министърът на вътрешните работи нарече „тарикати“ софиянци, които излезли от София по празниците в началото на май по провинцията и на КПП-тата и не ги пускаха да се приберат?

Как бяха затворени не само заведения, театри и молове, ами и парковете и забраняваха да се сяда на пейка?
И как всяка сутрин генералчето с униформата и министър Ангелов ни плашеха с трупове? И Борисов каза, че след месец ще сме в ада?

Тогава се заразяваха под 100 души на ден, за разлика от Италия, но ни въведоха същите мерки.

Сега на ден се заразяват по 4500-5000, умират по 100-120, а правителството въвежда мижави меки мерки, каквито са сертификатите – въведени отдавна в Западна Европа.

И от това следват протести с блокиране на кръстовища, декларации на партии, даже нападения над министри.

Миналогодишният локдаун не бе посрещнат с такива протести. Тогава телевизиите направиха звезди хора като доц. Мангъров, който беше наопаки на всички мерки в цивилизования свят, твърдеше, че до лятото вирусът ще изчезне, защото е с животински произход, твърдеше, че няма смисъл от предпазни мерки, всички ще се заразим, ще изгорят сухи съчки и ще постигнем стаден имунитет, и т. н.

Сега за нашенеца епидемията сякаш е приключила и той не иска никакви предпазни мерки.

Не щем локдаун, не щем сертификат, не щем маски, не щем ваксини… Неща прилагани в цивилизования свят, у нас не ги приемат

Continue Reading

Анализи и Коментари

Риск от изчезване заплашва 1 на всеки 5 вида птици в Европа

Published

on

Морските и грабливите са най-бързо намаляващите групи

Един на всеки пет вида птици в Европа е пред риск от изчезване. Това сочи публикуваната от BirdLife International Червена книга на птиците в Европа за 2021 г.

Тя прави преглед на регионалния риск от изчезване на 544 вида птици в над 50 държави и територии в Европа и следва категориите и критериите на Червената книга на IUCN.

Данните са публикувани в седмицата, в която в рамките на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие се
обсъжда нов план за справяне с кризата, пред която е изправена световната дива природа, пише БГНЕС.
Поради чувствителността на птиците към всякакви промени в околната среда, те са идеален индикатор за това как се справя нашата планета. Целият живот на тази планета е свързан, така че когато птиците са в опасност, значи всички ние сме в опасност.

Някои от основните изводи от проучването включват:

1 от всеки 3 вида птици в Европа е намалял през последните няколко десетилетия. Морските птици, дивите птици, блатарите и грабливите птици са най-застрашените и най-бързо намаляващи групи птици в Европа.
Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и пасищата са местообитанията с най-застрашени и/или намаляващи видове.

При някои основни класификационни групи, при които се наблюдава значителен спад са патиците и блатарите.

71 вида (13%) са застрашени в Европа.

Други 35 вида (6%) са почти застрашени.

5 вида все още се водят регионално изчезнали.

Основните фактори за намаляване на популациите на птиците, наблюдавани в европейските местообитания, включват:

Широкомащабни промени в земеползването, интензивни селскостопански практик,  свръхексплоатация на морските ресурси, замърсяване на вътрешните води, развитие на инфраструктурата, неустойчиви и често използвани практики в горското стопанство и много други.

Състоянието на костенурката гълъб продължава да бъде уязвимо, тъй като интензивните земеделски практики унищожават местата ѝ за размножаване, а мощните вредители водят до значително намаляване на наличната храна.

„Птиците живеят на тази планета по-дълго от нас, но със скоростта, с която хората експлоатират и разрушават, някои видове са на път да изчезнат. Там, където птиците са в беда, природата е в беда“, каза Анна Станева, временно изпълняващ длъжността ръководител на отдел „Опазване на околната среда“ на BirdLife Европа.
„Популациите на птиците в Европа намаляват главно, защото губят местообитанията си, а за това има решения. Широкомащабните възстановителни дейности, както и опазването на малкото останали естествени местообитания в Европа, ще помогнат не само на птиците да оцелеят, но и на човечеството“, коментира от своя страна Клер Ръдърфорд, специалист по опазване на видовете в BirdLife Европа.

„Резултатите показват, че не успяваме да управляваме земите, сладководните басейни и моретата си по устойчив начин. Искаме и се нуждаем Европа да бъде водеща в света във възстановяването на природата, но за да се случи това, не е необходимо нищо друго освен трансформация на нашите икономики. Тази трансформация трябва да започне сега, в рамките на Десетилетието на екологичното възстановяване, наречено така от ООН“, призова Мартин Харпър, регионален директор на BirdLife Европа.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ