Иван Попов от Гоце Делчев – ученикът-астроном

 

 В град Гоце Делчев има много талантливи ученици, които печелят призови мес­та на различни състезания. Досега обаче никой не е представял града на меж­дународна олимпиада по ас­трономия. Това ще се случи през месец октомври в Шри Ланка, където в българския отбор ще се състезава ос­мокласникът от ПМГ „Яне Сандански“ Иван Мирчев Попов.

От малък Иван обича да гледа научнопопулярни пре­давания по телевизията. Така неусетно се оформя ин­тересът му към една опреде­лена наука – астрономията. И когато в пети клас учител­ката Карамфилка Патинова му предлага да участва в об­щинска олимпиада по тази дисциплина, той с готовност се съгласява. Представя се успешно и на областния кръг, където е класиран на второ място. Година по-къс­но вече е на първо.

Постепенно науката за небесните тела все повече увлича Иван, който започва задълбочено да чете специа­лизирана литература и под ръководството на г-жа Пати­нова решава все по-трудни задачи. Така в седми клас вече участва в национална­та олимпиада по астроно­мия, а като осмокласник е класиран на престижното четвърто място в това труд­но състезание. Постигнати­ят висок резултат го прави един от участниците в дву­седмичен специализиран курс, в края на който чрез изпит трябва да се опре­делят българските състе­затели в международната олимпиада. Изпитът е в три тура – теоретичен, прак­тически и наблюдателен. Последният представлява работа с телескоп. За Иван той е най-трудният, защо­то дотогава не е работил с такъв уред. Въпреки това младежът от Гоце Делчев се класира на второ място в подборния кръг. Той е много доволен от науче­ното по време на курса. Доволен е и от опита, който е споделил с него и с други млади астрономи три­кратният участник в международни олимпиади по тази дисциплина Алек­сандър Куртенков, заел се да помогне на българчетата, които са от селища без обсерватория.

Запитан за ес­теството на за­дачите по ас­трономия, Иван обяснява, че те са от отворен тип и изискват логи­ческо мислене. Правят се измер­вания по графики, които се прилагат при решаване на задачите. За да се справя без проблеми, Иван трябва да изпреварва съучениците си по отношение на своята математическа подготовка. С помощта на преподавател­ката Иванка Абаджиева той вече изучава материала за десети клас.

Иван е словоохотлив и с увлечение разказва за пътя, който е изминал дотук, и за това, което е научил. Вече знае за около 50 звезди, включително и историите на техните доста странни араб­ски имена. Любимият му астроном е Уилям Хершел, а любимият физик – Стивън Хокинг с неговата нова тео­рия за черните дупки.

През изминалата учебна година даровитият ученик е имал и друго отговорно за­нимание – участие в проект „Space camp“ („Космически лагер“). Два пъти месечно той и още трима негови съ­ученици са осъществявали видеоконферентна връзка с научен работник от НАСА, под чието ръководство са разработвали научни теми. Съвсем скоро благодарение на получени стипендии и да­рения те ще отидат в град Измир – Турция, където има база на НАСА, и ще предста­вят своите проекти.

Преди началото на след­ващата учебна година Иван Попов ще участва в едно­седмично обучение, този път в Стара Загора. Ръководите­лите ще бъдат от Варненска­та обсерватория. Целта от­ново е цялостна подготовка за международната олимпи­ада.

За Шри Ланка Иван ще замине без притеснения. Чувства се подготвен и не просто ще участва, а ще се бори за медал. По този път ще върви и занапред. Ще продължава да се състеза­ва, макар че материалът ще става все по-сложен и след 10. клас вече ще усвоява ас­трофизика. Надява се да се справи, а един ден може и Нобелова награда да полу­чи!

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене