С новата сонда за вода резервоарът на село Марикостиново е пълен, с датчици се контролира нивото му от космоса

С новата сонда, която е бита в близост до стадиона на петричкото село Марикостиново, нивото на резервоара се контролира от датчици от космоса, твърдят местните хора, които се радват на придобивката, тъй като в летния сезон не са оставяли на воден режим. Сондата е направена с общински средства и нейната цел е да допълва дебита от питейна вода резервоара, който се пълни от общинския водопровод.

Марикостиново е сред селата от източния край на община Петрич, които традиционно оставаха без вода през летните месеци. За да бъде решен проблема населението настояваше дълги години за сонда. Тя заработи тези дни и е бита в района на местния стадион. След включването и водата във водопроводната мрежа на курортното село е увеличена значително, като всички квартали имат питейна вода, в големи количества, каквито никога досега не е имало.

Някогашният недостиг на вода, е карало местното население да се изселва в Петрич и Благоевград. Кметът на селото Гергана Тодорова смята, че с решаване на въпроса с водата, ще се реши и проблема с някогашните изселници. Според нея това е начина те да се върнат отново по родните си къщи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене