РУСЛАН МЪЙНОВ НА ПОПОВИ ЛИВАДИ:За пръв път съм на Попови ливади –енергията на това място е страхотна!

 Преди малко повече от година популярният актьор и певец Руслан Мъйнов зарадва гоце­делчевската публика с голям концерт от руски романси в съпровод на Плевенската филхармо­ния. Тези дни той отново ни гостува като участ­ник в богатата програма на традиционния събор, организиран по повод 115-ата годишнина на Илинденско – Преобра­женското въстание. Как­то тогава, така и сега Руслан Мъйнов не скъ­пеше времето и силите си на сцената и при това успя да обърне внимание на всекиго, който търсе­ше контакт с него.

– Господин Мъйнов, кон­цертът, който току-що из­несохте, беше с духовия оркестър „Виво Монтана“. Откога работите с него?

– Познавам се с Пламен Крумов, който е създател и ръководител на този колек­тив, още от 2000-та година. С него сме работили много време. После той създаде бенда и заедно направихме проекта, който съдържа па­триотични и народни песни. По случай 140 – ата годиш­нина от Освобождението на България изнесохме голям концерт в Казанлък. В него включихме и емблематични стихотворения, силни, въз­действащи, припомнящи на хората миналото ни. Не мо­гат да се подминат стихотво­рения като „Възпоминания от Батак“ и Отечество лю­безно“ от Иван Вазов, „Земя като една човешка длан“ от Георги Джагаров. Така кон­цертите стават много емо­ционални.

– Как подбрахте песните за днешния концерт?

– Тук са събрани много хора с много очаквания и за­това направихме концерта разнообразен. Започнахме с патриотични песни – „Тих бял Дунав“, „Край Босфора шум се вдига“ и т. н. Включи­хме и руски романси, защо­то хората ги очакват, и мал­ко от старите ми песни като „Горе на черешата“, тъй като и те си имат своите почита­тели. Изпяхме и емблема­тични песни за този край – „Море сокол пие“, „Болен ми лежи Миле Попйорданов“… , и затворихме кръга с патри­отична песен.

– Творбите от Македон­ския край специално за го­дишнината от въстанието ли разучихте, или ги изпъл­нявахте и преди това?

– Тези песни присъстват и в големия концерт, защо­то България трябва да бъде представена с всичките си региони – и тракийски, и ма­кедонски, и добруджански…, за да бъде обхваната цялата страна. Историята и минало­то ни не са разделени на пар­чета, а са едно цяло. В патри­отичния концерт присъстват и познатите ни и обичани песни „Я кажи ми, облаче ле бяло“, „Хубава си, моя горо“, „Питат ли ме де е зо­рата“. Последната песен сме свикнали да слушаме като марш, а когато е така, хората не чуват текста. Предложих нашето изпълнение да е ин­тимно, топло, защото Вазов е написал текста като обяс­нение в любов: „Земля, що си ме кърмила, моя поклон приеми.“ То е толкова силно!

– Какво Ви предстои за­едно с „Виво Монтана“?

– Подобен концерт ще имаме в град Айтос. Канят ни и в Кипър през септември – октомври, но едно такова пътуване изисква голяма организация. В България е по-лесно. Имаме и други по­кани.

– Вие пеете както с опери и филхармонии, така и с ду­хов оркестър. Кога се чувст­вате по-добре?

– Това тук е друга енергия, друго присъствие и друга динамика. В тези младежи има толкова енергия, страст и желание за свирене, което е присъщо само на младост­та. Аз съдя по себе си. Сега съм на 42. Това, което съм имал като енергия, сили, из­лъчване на 22, то е несрав­нимо. На 60 сигурно няма да имам сили да изляза на сцената, пък и не е задължи­телно. Някой път е по-добре човек да приключи кариера­та си по-рано.

– Коя е тайната на успехи­те Ви? Как всичко Ви се по­лучава и като актьор, и като певец?

– С годините разбрах, че творческата личност не трябва да прави неща, които не и доставят удоволствие, защото то си личи. Току-що колежката Ирина Паскалева ми каза: „Всичко, което пра­виш, ми харесва.“ Отговорих

и: „Когато нещо на мен ми доставя удоволствие, ще достави удоволствие и на хората. Когато вложиш сър­це и душа и се радваш на това, което правиш, то до­косва хората.“

– Ще ни дадете ли инфор­мация в аванс за сериала „Столичани в повече“?

– През септември – ок­томври ще снимаме 13-и се­зон, но кога ще се излъчват сериите, не се знае, защото е нужно съгласуване между продуцентската компания „Дрийм Тийм Прадакшънс“ и БТВ.

– А как стоят нещата с шоуто „Комиците“?

– „Комиците“ ще имат се­зон напролет. Дотогава мо­гат да се гледат повторения по „БТВ – комеди“. Аз много се радвам, че ще мине доста време дотогава, защото чо­век не може да е навсякъде и във всичко. Имам ангажи­менти и в театъра с „Лес“ на Островски и „Стая 1313“ на Рей Куни. Тези две предста­вления са ми достатъчни, като се има предвид, че из­пълнявам така наречения Руски проект и този с „Вива Монтана“. Отделно хората ми се обаждат да пея на те­хни тържества. Ангажимен­тите ми са предостатъчни.

– За първи път ли сте в курорта Попови ливади? Ха­ресва ли ви?

– За първи път съм тук. Курортът е прекрасен. Впро­чем, най-важна е енергията на едно място. Има места, които оставят у теб усещане. Това е едно от тях.

– Обичате ли планините?

– Професията ми е такава, че почти всяка вечер съм в различен град и за планини­те нямам време. Освен това трябват и физически сили. Не съм голям турист. Два пъти съм бил до Рилските езера. Обичам да е тихо, да няма много хора, така си почивам.

– Господин Мъйнов, Вие за пореден път очаровахте и малки, и големи. Какво из­питвате, когато виждате как те танцуват и пеят заедно с Вас?

– Радвам се. Колкото по­вече се радват те, толкова повече се радвам аз. Иначе няма как да е. Да излезеш, и никой да не ще да те поглед­не, да не дава Господ! Зна­чи не си за там. Хвани се с нещо друго тогава.

– Благодаря Ви за отделе­ното време и непринудените отговори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене