Заради изтекла давност на ново обвинение подсъдимите за убийството на Ангел Чората няма да бъдат наказани

 Военноапелативният съд не наказа петимата полицаи, под­съдими за убийството на Ангел Димитров-Чората. Съдът прие, че те са причинили смъртта му по непредпазливост, а дав­ността за това престъпление отдавна е изтекла. Това се раз­бира от четвъртото решение на тази инстанция по делото, кое­то започна преди 11 години.

Първоначално бяха прочете­ни тежки осъдителни присъди за подсъдимите, после те бяха окончателно оправдани, а след това процесът беше възобно­вен заради осъждането на Бъл­гария в Страсбург.

Ангел Димитров-Чората за­гина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“. След като случаят беше разпространен от медиите, беше съобщено, че Димитров е бил пребит от по­лицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съда бяха петима от тях – Мирослав Писов, Геор­ги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов.

Софийският военен съд ги призна за виновни за умишле­но убийство с осо­бена жестокост, като Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години ли­шаване от свобода.

След това Военният апела­тивен съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отмене­но от Върховния касационен съд (ВКС). Накрая съдът нама­ли наказанията на подсъдими­те наполовина, а ВКС оконча­телно ги оправда през 2011 г.

Процесът беше съпътстван и от явна политическа подкре­па за полицаите от страна на тогавашното правителство на ГЕРБ, като и премиерът Бойко Борисов, и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ко­ментираха, че униформените са невинни, като призоваваха за „правилно решение“ по делото.

През 2014 г. Европейски­ят съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург прие, че българските власти са наруши­ли правото на живот и забрана­та за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 хил. евро обезще­тение на близките и близо 35 хил. евро разноски.

Заради решението на съда в Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров поиска въз­обновяване на делото, което ВКС уважи през 2016 г. и посо­чи, че Военноапелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодо­лее различията в предходните заключения на вещите лица.

В крайна сметка съдебни­ят състав е приел, че петима­та подсъдими са причинили смъртта на Чората по непред­пазливост, а не умишлено, по­ради което ги оправдава по първоначалните обвинения. За убийство по непредпазли­вост Наказателният кодекс предвижда вече до 5 го­дини затвор, но през 2005 г., когато по­чина Ангел Димитров, това престъ­пление се на­казваше с до 3 години за­твор и съд­ът е длъжен да приложи по-благопри­ятното за подсъдими­те законода­телство.

Именно заради това военните съ­дии пишат в решението си, че пре­кратяват делото пора­ди изтекла абсолютна давност. Според НК абсолютната давност за преследване на де­яния, които се наказват с до 3 години затвор, е седем години и половина.

Решението не е окончател­но и може да бъде обжалвано пред ВКС.

Силвия Стоянова

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене