Китайски молец унищожава масово чемширите в Кюстендил

Гъсеници унищожават масово чемширите в Кюстендил. По ниските храсти, оформящи зелени и цветни площи на обществени места  и частни имоти се забелязват пожълтели увехнали участъци, а между листенцата нашественикът е изплел малки паяжини. Непознатото насекомо, което се храни с листа от чемшир, е внесено у нас от Китай. Това е Сидалима перспекталис /Cydalima perspectalis/,  който някъде наричат чемширов молец.

Кюстендил
Кюстендил

„ Този молец не е характерен за нашият регион. Тази година масово нападна чемширите. Спрямо този вредител може да се предприеме инсектицидна борба и хората могат да си купят препарати от земеделските аптеки. Направена е вече обработка на обществените насаждения от чемшири в Кюстендил. Взети са проби и са отнесени в Лесо-техническия институт, за да се уточни най- правилният препарат. Гражданите прекалено късно виждат, че чемшира е заразен с този молец”, заяви Олег Цветков от ДДД- Кюстендил.

Олег Цветков

Борбата на хората с чемшировият молец е с различен успех. Част от тях успяват да запазят чемширите си, други не.Чемшировият молец се появил в Европа през 2006-2007 година. Най-напред в Германия, година по-късно  в Швейцария и Холандия,  а след още две-три години във Великобритания, Франция  и Австрия. Има го вече и в Румъния, Турция и Хърватия. Предполага се, че пренасянето от Източна Азия  – Япония, Китай, Тайван, е станало чрез внос на посадъчен материал оттам.

 

Кюстендил

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене