3 КМ В ЧУВАЛ ПЛУВА ЧОВЕКЪТ-АМФИБИЯ

Над 3 километра в чувал със завързани ръце и крака ще опита да преплува човекът амфибия Яне Пет­ков.

Ексцентричният мъж от Сандански ще атакува рекорд на „Гинес“ във во­дите на Охридското езеро. Петков вече е в Македония, къде­то усилено тренира за амбициозния си проект, планиран за 24 юли тази година. Точен час все още няма, тъй като всич­ко ще се съобразява с метеорологичните условия.

Голямата цел на човека амфибия е да подобри рекорда на индиеца Гопал Карди, който през 2013 г. успява да пре­плува 3071 метра в Индий­ския океан, като през цялото време е със завързани ръце и крака. Нашенецът е решил да направи постижението още по-трудно и затова по време на плуването ще бъде поставен в чувал.

Петков и екипът му вече са в Македония, където те­кат усилени тренировки. Санданчанинът и преди е плувал във водите на Охрид­ското езеро със завързани крайници, но е успял да из­мине „само“ 2300 метра.

„Нямам проблем да по­добря рекорд на „Гинес“, но основната ми цел винаги е била да покажа колко нео­бятен е човешкият дух и че човешките възможности ня­мат таван“, коментира Пет­ков.

В програмата му е запла­нувана среща с кмета на Ох­рид, за да се уточнят всички подробности около екстрем­ното събитие.

Миналото лято Петков ста­на първият човек в света, който успя да преплува река Дунав в чувал. Още тогава той намекна, че се подготвя за още по-голямо постиже­ние.

64-годишният мъж е ве­гетарианец и последовател на Петър Дънов. „Тялото на вегетарианците е много по-гъвкаво и издръжливо. 4 фактора участват в дишане­то и затова е хубаво сутрин, обед и вечер човек да прави по 15 минути упражнения, в които участва дишането. Не трябва да разглеждаме живота само на физическо ниво. Има връзка душа, дух, тяло. Имаме 4 енергийни тела извън физическото, които не могат да се видят с просто око“, обяснява Пет­ков.

И добавя, че учението на Дънов му помага да преодо­лява трудностите, сред кои­то е и плуването с вързани крайници.

Ралица Василева

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене