РАДОСТИНА ПАНЬОВА: Срещата с Шабан Шаулич ме промени

 КОЯ Е ТЯ

Млада и талантлива из­пълнителка на фолклорни песни, Радостина Паньова успешно съчетава тради­цията на българския фолк­лор с модерното звучене и визия на настоящето. Израства и е закърмена с обичаите на Разложкия край. Възпитаничка е на музикалното училище в с. Широка лъка със специ­алност „Народно пеене“ и инструмент пиано. Омъж­ва се за свещеника отец Любо, от когото има двама синове. Именно за нея ле­гендарният сръбски певец Шабан Шаулич казва, че е най-добрата изпълнителка на български фолклор.

– Какво мислите за силата на бъл­гарския фолклор?

– Преди 12 години, когато за­почна мо­ята профе­сионална кариера, бях наяс­но какво трябва да направя и линията, която да следвам. А именно – да пред­ложа на хората народната музика по начин, по който те могат да я възприемат – модерна визия и осъвреме­нени аранжименти. Това са все неща, които съм сигурна, че приобщават хората към фолклора. На моите участия и концерти е пълно с мла­дежи, които се забавляват истински. Забелязвате ли, че млади хора вместо фит­нес посещават клубове за народни танци, а вместо ди­скотека – хоротека? Всичко това показва, че фолклорът е заложен в нашите гени и никой не може да ни го от­неме. Възобновяването на различни фестивали и съ­бори като Рожен, Жеравна, Ирин-Пирин и др. също е една прекрасна инициатива. Това са все места, на които хората забравят за пробле­мите си, потапят се в духо­вността, чувстват се дори за кратко истински българи. Изпитват различни емоции, когато чуят звуците на на­родната музика. Защото това е на­шата музика.

– Имате дует с естрадната легенда Нели Рангелова. Как ви хрумна да съ­четае­те тези два стила?

– Ду­етът ми с Нели Ранге­лова е един от запом­нящите се мо­менти в моята музи­кална кари­ера. Нели е страхотен изпълни­тел и много добър човек, винаги е готова да подаде ръка, да помогне. Обича да експериментира. Така ста­на и с дуета ни. Направихме експеримент, но всъщност се получи една интересна и, мисля, успешна симбиоза между поп и фолклор. Пър­воначалната идея за този дует беше на продуцента ми от „Ара мюзик“ Виктор Касъ­мов. Поканата беше от наша страна. Нели чу песента и без колебание каза: „Да“, за което съм изключително благодарна. Щастлива съм, че и до днес с Нели запа­зихме едни чисти и приятел­ски отношения.

– Сръбската легенда Ша­бан Шаулич ви обяви за най-добрата българска фол­

 клорна изпълнителка. Как­во последва след това при­знание?

– Срещата ми с Шабан Ша­улич е наистина паметна в моята кариера. Той поис­ка да се запознаем. За мен беше голяма изненада, въл­нение, емоция. Говорихме дълго, даде ми съвети, кои­то изпълнявам, но няма да ги издавам. Достатъчно ми беше да чуя лично от него, че аз съм най-добрата фол­клорна изпълнителка в Бъл­гария, което е едно огромно признание. След срещата ми с него придобих повече увереност в себе си като из­пълнител. Хубаво е да чуваш похвални думи, но истината е една – трябва постоянно да твориш и да работиш.

– Омъжена сте за свеще­ник, а и двамата сте близо до хората. Променили ли са се човешките ценности през годините?

– Няма нищо ново под слънцето. Нищо, което се случва в този свят, не е за първи път, но може би в днешни дни най-страшна е безчовечността.

– С какво вашето семей­ство е по-различно от дру­гите български семейства?

– Винаги когато съм дава­ла интервюта, съм била мно­го искрена и честна както по отношение на музикалната ми кариера, така и по отно­шение на личния ми живот. В един момент започнаха да се пишат абсурдни заглавия, които пряко засягат и обиж­дат човека до мен. Прекале­но много ценя и обичам съ­пруга си и не е честно от моя страна да нарушавам лично­то му спокойствие, затова мога да кажа само, че имам най-добрия и всеотдаен съ­пруг, който ми дава всичко онова, от което имам нужда. Животът ми с него е интере­сен. Смело мога да кажа, че Бог ми даде най-прекрасно­то семейство, в което цари мир, любов и разбирател­ство. Чувствам се щастлива и обичана. За един човек на изкуството това са много важни неща. За да може да твори, той трябва да бъде спокоен и разбран – освен от хората, с които работи, и от семейството си, защото сце­ната изисква много енергия, емоция, себеотдаденост. Професията на съпруга ми също не е лесна. Да пома­гаш на хората и да си техен духовен водач е съвкупност от много неща. Той също трябва да получава разбира­не от моя страна. Винаги си помагаме, даваме си ценни съвети, подкрепяме се и ни­кога не си пречим. Като едни отговорни родители винаги си разпределяме семейните отговорности и задължения, затова може би има и хармо­ния в семейството ни.

– Имате двама синове. На какво държите да ги възпи­тате?

– Виктор е на четири годи­ни и половина, а Ивайло – на 8 месеца. Възпи­танието и при­мерът, който дават родите­лите, са най-ва­жното нещо в развитието и израстването на децата. И ние като всички родители иска­ме най-доброто за нашите сино­ве. Стремим се да им покажем, че за да полу­чат определено нещо, трябва да си го заслужат. За нас най-ва­жното нещо е те да станат добри, честни и всеотдайни хора.

– Смятате ли, че у нас трябва да бъде при­знат третият пол?

– Ако Господ искаше да има трети пол, щеше да го създаде.

– Има ли напрегната кон­куренция във фолклорните среди?

– Конкуренция има на­всякъде. А напрежението се получава тогава, когато некадърните се мислят за кадърни, необразованите – за образовани. Добрият професионалист си върши работата и не се занимава с глупости.

– Пели сте в Доспат и на Бойко Борисов. Хареса ли той песните ви?

– Трябва да по­питате него.

– Имате 4 му­зикални албу­ма. Каква песен още не сте из­пълнили?

– Всички песни досега, които съм изпяла, съм ги почувствала. Въпросът не е в това какво е же­ланието ти, ва­жно е това, кое­то представяш на публиката, да ти подхож­да и да можеш да го изпееш както трябва. Отвращавам се от певци, които смесват различ­ни стилове му­зика в едно и си мислят, че имат собствен стил на пеене.

Ани Романова

Вестник “ ТОП ПРЕСА “

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене