Бившият окръжен прокурор на Благоевград Елка Атанасова стана юрист на годината

_thumb
сн.БГНЕС

Съдия Соня Янкулова от Върховния административен съд е носителят на приза „Юрист нагодината“ за 2014 г. сред номинациите на съдебните репортери, отразяващи работата на магистратите.

Наградите „Юрист на годината“ се провеждат за осма поредна година, като 26 журналисти от 21 централни медии са номинирали 11 индивидуални юристи и са направили три колективни номинации. В рамките на правилата на конкурса се присъждат две награди. Едната от тях е именно призът на представителите на медиите, а другата се определя от организатора „Правен свят“.

Съдия Янкулова, която е бивш зам.-министър на отбраната и на вътрешните работи, е оценена за спазването на върховенството на закона. „За съжаление това често се случва през нейните особени мнения“, посочват като мотив за номинацията съдебните репортери. Пример за това особеното мнение на съдия Янкулова по делото „КТБ“, както и отказът й да подкрепи позицията, че трите имена на съдиите са лични данни.

Отличеният магистрат има принос към развиването на достъпа до обществена информация у нас, както и към коригирането на някои пороци в дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет (ВСС), мотивират се още журналистите.

Самата Янкулова бе изненадана от отличието, което получи. По думите й, наградата е оценка не толкова за нейната работа, колкото като оценка на работата на съдията по принцип. И днес съдия Янкулова не изневери на своята способност да брани върховенството на закона, като в тази връзка цитира Аристотел: „Единствената сигурна държава е тази, в която всички са равни пред закона“.

Другата награда „Юрист на годината“ на специализирания сайт „Правен свят“ отиде при члена на ВСС Елка Атанасова. Тя бе отличена за борбата си относно натовареността на магистратите. Самата Атанасова също прие оценката не толкова за личната си работа, колкото като оценка на членовете в работната група за изготвяне на норма за разумно натоварване на прокурори и следователи.

Същевременно сред останалите номинирани се отличи правосъдният министър Христо Иванов, номиниран заради устойчивите му опити за реформа.

Съдия Тони Гетов пък е номиниран за това, че „поел отговорността да води трудното откъм обществена натовареност дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов“.

Съдия Павлина Панова, която загуби от опонента си битката за председателското място на ВКС, също бе номинирана за смелостта й да се включи във втората процедура.

Сред колективните номинации на медиите впечатление прави и обобщената като „Съдията, който не мълчи“. С нея съдебните репортери визирали съдиите от Софийския градски съд, подкрепени от техни колеги от районния и апелативния съд, които се опълчиха срещу методите на управление на градския съд. * bnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене