Бутат минералната баня в близост до комплекса на пророчицата Ванга в Рупите

 Минералната баня в местността Рупите, в близост до комплекса на пророчицата Ванга е в процес на събаряне. Това стана ясно от съгласувана с кмета на Петрич Димитър Бръчков заповед на гл. архитект Владимир Митрев. Според нея къпалнята, която е емблематична за петричани, повече от двайсет години, не е законна. Тя е изпълнявала досегашните си функции в разрез със законовите нормативни разпоредби, за подобен вид съоръжение, е посочил в мотивите си архитекта на Петрич, до градоначалникът Д.

 Бръчков за събаряне на къпалнята. Минералната вода в нея, бе лек, за хиляди петричани, които са минали на лечение през нея. Любимо място за отдих на известни политици и бизнесмени, тя се превърна и в привлекателен център за туризъм. Наемателят и, петрички бизнесмен, е сред най-големите дарители в помощ на децата с увреждания в петричкия дом „Слънце“. Всяка година той е в помощ на персонала и настанените в дома деца, като закупува хранителни продукти и помощни средства за обучението им. Истина е също, че в района на минералната къпалня през годините са ставали и най-бруталните кражби, както от паркирани пред в близост бунгала, така и от стаите, които се наемат от туристите.

 Всъщност комплексът се обслужваше няколко години от семейството на бившата лидерка на ДПС в Петрич, Атушка Маркова и съпругът и Владимир. След развода, двамата поеха по различен път. Маркова отиде на работа в столицата, и от миналата година е в редиците на ДАНС.

 Същевременно обектът в Рупите бе прехвърлен на трето лице, а къщата на двамата бивши съпрузи в Петрич, е обявена за публична продан от ЧСИ, заради непогасени кредите, с които са финансирали много от губещите си съвместни начинания, включително и стопанисването на бунгалата до минералната баня в местността „Рупите“.

 Заради претенции към мястото от страна на наемателката Маркова, едноименната фондация се принуди да огради своята част от земята, като остави малка пътека, водеща до минералната баня и гьоловете.

Венко Стефанов

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене