Владимир Москов: Близо 20 млн. лв влизат в Гоце Делчев по Оперативна програма „Региони в растеж“

– Г-н Москов, общината ак­тивно се възползва от евро­пейско финансиране по Опе­ративна програма “Региони в растеж”. Кои са най-значи­мите проекти, по които в мо­мента се работи?

– Предстои ни много се­риозна работа по няколко проекта от одобрената ин­вестиционна програма по ОП “Региони в растеж”. Тя е за 19 070 867 лв. От тях 18 995 867 лв. са безвъзмездна фи­нансова помощ и 75 000 лв. – собствено участие.

Първият проект е за рекон­струкция и рехабилитация на улична мрежа в западна­та част на града – 30 улици с дължина 6,5 км, смяна на водопровод и цялостно об­новление, нова настилка, тротоари, осветление, марки­ровка. Той е на стойност 5,7 млн. лв. По-голямата част от работата по този проект вече е свършена.

Това ще даде възможност за по-добра среда за живот на хората в този квартал. Това е трети голям проект и смятам, че с още два такива градът като цяло ще придо­бие друг облик.

Имаме и две села – Мус­омище и Брезница, в които разчитаме на Програмата за развитие на селските райо­ни.

По нея кандидатстваме по мярката, която е свързана с изграждане на общински пътища и основна рехабили­тация. Единият е пътят през Такето, който е възлов път и който ще освободи града от големия трафик в иконо­мическата зона и бизнес зо­ната. Ще освободи редица улици, които в момента се задръстват в определени пе­риоди от деня, ще се намали и замърсяването на града. Другият е главният път Ба­ничан – Брезница – Корница, който е възлов от общински­те пътища и свързва 3 от най- големите села в общината. За него е предвидена цялост­на рехабилитация. Работим и по програмата за енергийна ефективност на многофа­милни жилищни сгради и първите санирани блокове са вече факт.

– Капиталовата програма, заложена в бюджета, също е доста амбициозна – 850 хил. лв. от собствени приходи. Кои са обектите по капитал­ното строителство?

– Част от тези пари в раз­мер на 40 000 лв. са пред­видени за изграждане на укрепителни стени в селата Корница, Борово и Лъжница. Освен това сме заложили 60 хил. лв., с които да благоу­строим района пред сгради­те на медицинския център – Гоце Делчев и МБАЛ “Ив. Скендеров”. Предвиждаме там да бъде изграден пар­кинг за удобство на хората, които посещават болницата и медицинския център.

В капиталовата програма сме заложили и доста сред­ства за благоустрояване на улична мрежа в Мосомище и Брезница, както и за рехаби­литация на улична мрежа на територията на общината – в града и в селата Брезница, Мосомище, Борово, Корница, Лъжница, Господинци и По­пови ливади.

Подготвяме проекти за об­новяване на дома на култу­рата, както и за реконструк­ция на съществуваща сграда в бившата казарма за наста­няване на крайно нуждаещи се в социални жилища.

Над 2 млн. лв. са осигурени пак по “Региони в растеж” за обновяване на образовател­ната инфраструктура.

– Общината е осигурила ново оборудване за социал­ния патронаж. Колко хора ползват услугите?

– Оборудването е за 29 358 лв. и е осигурено чрез проект за модернизиране на кухнен­ското оборудване и обзавеж­дане на Домашен социален патронаж. Средствата са от фонд “Социална закрила”. С тях са закупени енергоспес­тяващи уреди за кухненския блок.

Домашният социален па­тронаж в община Гоце Дел­чев обслужва близо 400 души – 200 от тях са възраст­ни хора, които получават ежедневно храна в домашни условия, други 100 ползват услуга “Обществена трапе­зария” с възможност да из­бират храна по две менюта дневно, а освен това 80 деца и възрастни в дневен център за деца с ментални уврежда­ния и дневен център за въз­растни хора с увреждания също получават ежедневно храна, приготвена от персо­нала на патронажа.

– Лятото е сезонът, който за много селища е труден заради недостиг на вода. Община Гоце Делчев има ли проблеми с водоснабдяване­то и какво е решението?

– По информация, която имаме от ВиК, в последните няколко години пада отокът от основния водоизточник – река Туфча, с който се водо­снабдява по-голямата част от общината и района.

Това налага отново да се постави въпросът за изграж­дане на язовир над Брезни­ца, което е една отдавнашна идея. Сами разбирате, че това е много сериозна инвес­тиция, но ако бъде реализи­рана, ще се реши проблемът с водоснабдяването както в Гоце Делчев, така и ще могат да се подават и допълнител­ни количества за района на Банско и Разлог.

Идеята е отдавна, но до мо­мента не е намерен начин тя да бъде реализирана, защото е свързана със сериозно фи­нансиране. До този период европейско финансиране не е имало, затова и не сме се въз­ползвали. Възможностите са да се потърси финансиране от държавата, като по пред­варителни изчисления съо­ръжението ще струва около 30-35 милиона лева.

Тони Маскръска

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене