Готови са платформите за щъркеловите гнезда в Дъбница

До дни  поставят ремонтирана платформа за  щъркелите в   Дъбница ,благодарности на инициативният Димитър Попоов и на двамата майстори от Борово Николай и Димитър Славкови

Първата от дадените за ремонт миналата седмица изкуствени платформи за гнезденето на пристигащите  предвестници на ппролетта – щъркелите  в гърмченскот село Дъбница е  вече  готова. Тя е напълно  реконструирана и боядисана е в наличност, въпреки, че заради корона вируса не се знае кога точно ще бъде поставена в село  Дъбница , сподели председателят на дружеството за  защита на птиците , Димитър Попов който сам и със собствени средства се нае да извози до Борово  изпотрошените две платформи свалени от Енергоснабдяване като негодни   уж за ремонт който до сега не се случи .

„Благодаря от сърце за прекрасната изработка на Николай Славков и неговият син – Димитър, които отказаха да вземат пари за труд и материали и ремонтираха  платформата която  ще поставим на мястото на старото и опасно щъркелово гнездо в село Дъбница „ сподели Димитър Попов .

Инициативни природозащитници от селото поискаха  и поставяне на камера за видеонаблюдение на щъркеловата платформа в селото като заявиха, че ще поемат разноските по монтажа . Стана ясно че такива разговори  предстоят и дано двете страни постигнат разбиране и в Дъбница да бъде монтирана второто видеонаблюдение на щъркелово гнездо в региона  след добилото голяма известност и интерес  това в Баничан .

Сред инициативните жители на Дъбница е  бившият  директор на местното училище в селото г-н Илия Цацев който пръв сигнализира Топ Преса ,че предстои  пристигането на  щъркеловата двойка в селото им но на мястото на събореното гнездо още не е поставена обещаната  платформа . Той е и  инициатор на идеята за монтиране на видео наблюдение  посредством  което  по всяко време да се наблюдава живота на птиците и техните малки  в гнездото им.

Така ангажимента за осигуряване на платформа в Дъбница  отново се падна на председателят на Дружеството за защита на птиците Димитър Попов който със собствената си кола и труд извози двете потрошени  платформи за ремонт тъй като Електроснабдяване нямаха възможност да реагират с нови .

От  Дъбница горещо благодарят на Димитър Попов и на двамата майстори  Николай и Димитър Славкови за бързата реакция и съпричастност, както и за  оказаната голяма и безплатна помощ по ремонтите на старите платформи .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене