За археология по трасето на газовата връзка с Гърция ще бъдат заделени 3 милиона лева

Двойно повече пари за археологически разкопки – 3 млн. лв., ще бъдат даде­ни по трасето на газовата връзка Гърция – България, отколкото отпуска държава­та за всички други обекти в страната, взети заедно. Па­рите идват по линия на евро­финансирането, тъй като в проекта има предназначена част за спасителни разкоп­ки.

Това е начинът, по който в България в последните години почти изцяло се фи­нансира археологията – чрез европейските пари за ин­фраструктура. Подобно на казуса със строителството на магистралите, където средствата се отпускат от Агенция „Пътна инфраструк­тура“, тук възложител е про­ектната компания за интер­конектора – „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB), в която акционе­ри с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското друже­ство IGI Poseidon.

„ICGB полага специал­ни усилия за запазване на културно-историческото наследство на територията на България и Гърция и ще предприеме всички необхо­дими мерки обектите, които се намират на трасето на газопровода, да не бъдат засегнати или застрашени от строителните дейнос­ти“, твърдят от компанията. Срокът за изпълнение на поръчката е до 3 месеца от възлагане на проучването за съответния археологиче­ски обект.

НЕКРОПОЛИ И АНТИЧНИ СЕЛИ­ЩА

Изборът на изпълнител на археологическите проучва­ния ще бъде извършен чрез процедура на договаряне с предварителна покана за участие. Това дава право на възложителя да проведе преговори с участниците, след подадени първоначал­ни оферти от кандидатите. Срокът за подаване на за­явления за участие в първа­та фаза на процедурата е 5 юни.

Обект на археологически проучвания ще бъдат линей­ната част на газопровода заедно с неговия сервитут, площадките на линейните кранове, наземните съоръ­жения и довеждащата към тях инфраструктура (елек­тропроводи, водопроводи, канализация, пътни връз­ки). Още при изготвянето на доклада за оценка на въз­действието върху околната среда, е направено обхож­дане на трасето с цел пред­варително археологическо проучване, като са регистри­рани няколко значими обек­та – праисторически селища, могилни некрополи и др.

„Списъкът на обектите, за които се предвижда извърш­ване на спасителни разкоп­ки, както и предписаните мерки за опазването им, има индикативен характер. От него могат да отпаднат онези, за които се установи липсата на археологически структури и културен пласт, или да се добавят нови обек­ти, които се регистрират по време на археологическото наблюдение на изкопни­те работи за газопровода“, обясняват от „Ай Си Джи Би“.

АРХЕОЛОГИЯ С ПАРИ ОТВЪН

Ракопките в България се финансират предимно с та­кива пари. От 2015 г. насам действа например рамково споразумение за 15 млн. лв., по което АПИ разплаща раз­копките по различни важни пътни артерии, като напри­мер „Струма“.

Периодично край тези раз­копки избухват и скандали, като скорошните протести край Благоевград, където местните хора настояват трасето на съответната ин­фраструктура да се измени, за да се опазят откритите артефакти.

НАЙ-ГО­ЛЕМИТЕ ПОРЪЧ­КИ СА В ХОД

Най-голямата об­ществена поръчка от началото на годи­ната – тази за проектиране и строителство на газовата връзка Гърция – България, вече е в ход. Търгът е с бю­джет от 145 млн. евро без ДДС, но поради сложността на процедурата по избор на изпълнител няма да се сбъдне планът на правител­ството да направи първа копка на проекта в рамките на българското председа­телство на Съвета на ЕС – до края на юни.

Според Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на про­ектната компания, строи­телството може да започне през последното тримесе­чие на 2018 г. „Очакваме въвеждането в търговска експлоатация да бъде реа­лизирано през 2020 г.“, казва изпълнителният директор от гръцка страна Константи­нос Караянакос. Формално срокът за изпълнение е 18 месеца, считано от започва­нето на дейностите.

В поръчката за изработка­та и доставката на тръбите за га­зо­вата връз­ка с Гър­ция с бю­джет 60 млн. евро пък да пред­ста­вят оферти са поканени 9 чуж­дестранни компании и една българска. Очакванията са победителят тук да бъде оп­ределен през юни.

Ивайло Станчев

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене